Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Erdoğan: Gazze’de İnsanlık Felaketi Yaşanıyor
Erdoğan: Gazze’de İnsanlık Felaketi Yaşanıyor
Türk Savunma Sanayisi Dünyada 11. Sırada
Türk Savunma Sanayisi Dünyada 11. Sırada
Huzur İstanbul Operasyonunda 975 Kişi Gözaltına Alındı
Huzur İstanbul Operasyonunda 975 Kişi Gözaltına Alındı
Uraloğlu: İpek Yolu Geleceğe Açılan Köprüdür
Uraloğlu: İpek Yolu Geleceğe Açılan Köprüdür
TBMM'de HSK'ya 5 Yeni Üye Seçildi
TBMM'de HSK'ya 5 Yeni Üye Seçildi
HABERLER>EKONOMİ
21 Mayıs 2025 Çarşamba - 14:30

Kacır: Bölgesel Kalkınma Türkiye'nin Güçlü Yükselişinin Anahtarı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, bölgesel kalkınma stratejilerinin Türkiye'nin genel kalkınmasına önemli katkılar sağlayacağını ve ülkenin tüm şehirlerinin "Türkiye Yüzyılı" vizyonunda etkin bir şekilde yer almasını mümkün kılacağını belirtti.

Kacır: Bölgesel Kalkınma Türkiye nin Güçlü Yükselişinin Anahtarı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, bölgesel kalkınma stratejilerinin Türkiye'nin genel kalkınmasına önemli katkılar sağlayacağını ve ülkenin tüm şehirlerinin "Türkiye Yüzyılı" vizyonunda etkin bir şekilde yer almasını mümkün kılacağını belirtti. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Kacır, OECD Bölgesel Kalkınma Politika Komitesi’nin (RDPC) Polonya’nın başkenti Varşova’da düzenlenen “Dayanıklı Yerleşim Yerleri İçin Bölgesel Kalkınmanın Güçlendirilmesi” konulu Bakanlar Toplantısı’na katıldı. Burada yaptığı konuşmada, Türkiye’nin üretim ve teknoloji alanında merkez olma hedefi doğrultusunda kaydettiği önemli ilerlemelere dikkat çekti.

Türkiye’nin dinamik iş gücü, stratejik coğrafi konumu ve sağlam sanayi altyapısıyla Avrupa’nın küresel değer zincirlerinde giderek kritik bir aktör haline geldiğini vurgulayan Kacır, şu ifadeleri kullandı:

“Büyümenin teşvikiyle birlikte bölgesel uyumun artırılması ve bölgesel eşitsizliklerin etkin şekilde azaltılması için kararlılıkla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu doğrultuda kalkınma ajanslarımız ve bölgesel kalkınma birimlerimiz, her bölgenin özgün potansiyeli ve önceliklerine uygun olarak ulusal sanayi ve inovasyon stratejilerimizi uygulamada kritik görevler üstlenmektedir.”

Toplantının “Rekabet Gücünü Yükseltmek İçin Bölgesel Kalkınma Politikalarından Faydalanmak” oturumunda da söz alan Kacır, Dijital Avrupa Programı’na Türkiye’nin aktif katılımı ve 5 Avrupa Dijital İnovasyon Merkezi’nin (EDIH) kurulmasının, Türkiye’nin Avrupa dijital ekosistemine entegrasyonunu güçlendirdiğini ifade etti.

Bu merkezlerin KOBİ’lere ve kamu kurumlarına teknoloji deneme, beceri geliştirme ve inovasyon finansmanı imkânları sunduğunu belirten Kacır, “Türkiye, kapsayıcı, dayanıklı ve iş birliğine dayalı dijital dönüşüme tam destek vererek herkes için refah dolu bir gelecek hedeflemektedir,” dedi.

16 dönüştürücü program altında 673 proje

Bölgesel kalkınma idarelerinin eylem planlarının tamamlandığını ve bu planların bölgesel büyümeye yeni bir ivme kazandırmayı amaçladığını aktaran Kacır, 2024-2028 döneminde yürütülecek 16 dönüştürücü program kapsamında toplam 673 projenin hayata geçirilmesinin planlandığını belirtti. Bu projelere yaklaşık 45 milyar dolar yatırım yapılması öngörülüyor. Ayrıca, yenilenecek teşvik sistemi içinde Yerel Kalkınma Hamlesi Programı’nın önemli bir rol üstleneceğini ve her ilin yerel kaynaklarını kullanarak somut değer üreten projelere destek vereceğini söyledi.

“Kalkınma politikalarını üç başlıkta şekillendiriyoruz”

Polonya’daki temaslarını değerlendiren Kacır, bölgesel kalkınma politikalarının temelinde “yerel kalkınmanın, ulusal kalkınmadaki önemi ve ülkelerin bu alandaki deneyimlerini paylaşması” olduğuna işaret etti.

Bölgesel kalkınma stratejilerini üç ana eksende ele aldıklarını belirten Kacır, bunların dijital dönüşüm, yeşil dönüşüm ve demografik dönüşüm olduğunu ifade etti. Bu üç alanda bölgeler arasında önemli farklılıklar bulunduğunu dile getirdi.

Kacır, “Dijital dönüşümde büyük firmalar daha hızlı ilerlerken, KOBİ’lerin bu sürece uyumu için destek şart. Yaşlı nüfusun dijital adaptasyonu gençlere göre daha yavaş. Bu nedenle politikalarımızı bölgesel farklılıkları göz önünde bulundurarak hazırlıyoruz,” dedi.

Yeşil dönüşümün de bölgeler arası farklı etkileri olduğunu belirten Kacır, özellikle emisyon yoğun sektörlerin yoğun olduğu bölgelerde bu dönüşümün daha kapsayıcı ve kimseyi geride bırakmayacak şekilde uygulanmasının önemini vurguladı.

Demografik dönüşümün ise dünyada nüfusun yaşlanması sorunu olduğunu, Türkiye’de ise bazı bölgelerde bu sürecin daha hızlı yaşandığını anlatarak, bölgesel kalkınma politikalarında yerel çözümlere ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

“Ortak iş birliğini artırma planları yaptık”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde son 22 yılda bölgesel gelişmişlik farklarının azaltılması için atılan adımları diğer üye ülkelere aktardıklarını belirten Kacır, Türkiye’nin hazırladığı “Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi” hedeflerini toplantıda paylaştı.

Bakan, kalkınma ajanslarının Türkiye’de 26 bölgede bölgesel kalkınma politikalarının itici gücü olduğunu, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Doğu Karadeniz ve Konya Ovası projelerinin ülke için kritik öneme sahip dört bölgesel kalkınma girişimi olduğunu dile getirdi.

Yapılan ikili görüşmelerde, kalkınma ajanslarının diğer ülkelerdeki muadilleriyle ortak projeler geliştirme imkanlarının değerlendirildiğini aktaran Kacır, “Ortak projeleri güçlendirmek için adımlar planladık. Özellikle komşu ve AB ülkelerinde, bölgesel kalkınma projelerinde Türk sanayi ve inşaat sektörünün daha aktif rol almasını hedefliyoruz. Bu politikalarımız, 86 milyonluk ülkemizin tüm şehirlerinin kalkınmasına katkı sağlayacak ve ‘Türkiye Yüzyılı’ vizyonunda güçlü bir şekilde yer almalarını sağlayacak,” diye konuştu.

 
İŞKUR’dan 4 Ayda 25 Bin Kişiye Eğitim ve İşbaşı Desteği
 
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İŞKUR’dan 4 Ayda 25 Bin Kişiye Eğitim ve İşbaşı Desteği
Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), Aktif İşgücü Programları kapsamında yürüttüğü ...
Uraloğlu: İpek Yolu Geleceğe Açılan Köprüdür
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Çin’in Şian kentinde ...
Kısa Vadeli Dış Borçta Azalış
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Mart 2025 dönemi kısa vadeli ...
 
Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi Yıllık %29,7 Arttı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mart ayına ait Tarımsal Girdi Fiyat ...
Nisan Ayında Konut Fiyatları Yüzde 1,5 Yükseldi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Nisan ayına ait Konut Fiyat ...
Nisan Ayında Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi %4,41 Arttı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nisan ayına ait Yurt Dışı Üretici Fiyat ...
 
Tüketici Güveni Mayıs’ta 84,8’e Çıktı
Tüketici güven endeksi, Mayıs ayında aylık bazda %1,1 artarak 84,8 seviyesine yükseldi.
Işıkhan:Gençlerin Geleceği İçin İŞKUR Yanınızda
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, ...
Yabancıların Konut Tercihleri Değişiyor
Türkiye’de yabancıların bu yılın ocak-nisan döneminde İstanbul, Antalya ...
 
YAZARLAR
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
Sırtını dağa dayayanlara son mektup
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
PKK'nın Feshi ve Türkiye'nin Zaferi
Oylum Demiray
Oylum Demiray
Sahte Baz İstasyonu
Prof.Dr.Ümit Yazıcıoğlu
Prof.Dr.Ümit Yazıcıoğlu
Sessiz Kalmak Suça Ortak Olmaktır: Almanya’nın Uluslararası Hukuk Bağlamında Netanyahu Tavrı
İzzet Sevimli
İzzet Sevimli
Sükûnetin Ahengi İçinde
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Affetmenin Vicdanı, Vicdanın Sınırı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri