Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İran-İsrail gerilimi yorumu
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İran-İsrail gerilimi yorumu
Bakan Bayraktar: Erzincan İliç'te bir işçi kardeşimize daha ulaştık
Bakan Bayraktar: Erzincan İliç'te bir işçi kardeşimize daha ulaştık
Ege Denizi’nde deprem
Ege Denizi’nde deprem
Bakan Kacır’dan Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatı’nda başarı gösteren öğrencilere tebrik
Bakan Kacır’dan Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatı’nda başarı gösteren öğrencilere tebrik
İstanbul’da “Mahzen-29” operasyonu
İstanbul’da “Mahzen-29” operasyonu
HABERLER>EĞİTİM-BİLİM
25 Temmuz 2020 Cumartesi - 11:55

Tercih döneminde kontenjan ve burs oranlarındaki değişime dikkat

Üniversite adaylarının stres ve kaygı süreci yaşadığı YKS sınavı maratonu yerini tercih dönemine bıraktı.

Tercih döneminde kontenjan ve burs oranlarındaki değişime dikkat

Üniversite adaylarının stres ve kaygı süreci yaşadığı YKS sınavı maratonu yerini tercih dönemine bıraktı. 6-14 Ağustos tarihleri arasında sürecek tercih dönemi için uzmanlar aday öğrencilere, hayallerindeki üniversiteye karar verirken yapılan değişiklikleri dikkatle takip etmelerini ve öncelikle bölüme karar vermelerini söylüyor

 

Üniversiteye hazırlanan genç adaylar için bu yıl yapılan YKS sınavı pandemi gereği farklı geçti. Sınav ile ilgili birkaç defa yapılan tarih değişikliği aday öğrencilerde büyük bir tedirginlik yarattı. Sınav sonrası sonuçların açıklanmasıyla tercih dönemi de başladı. Bu yıl üniversite tercihlerinde, dört yıllık bölümlerin baraj puanının 180’den 170’e çekilmesi öne çıkıyor. Bu durum daha fazla adayın dört yıllık bölümleri tercih edebileceğine işaret ediyor. Aynı zamanda bu yılki tercih döneminde vakıf üniversitelerinde yüzde 75 indirim oranının kaldırılarak, tam burslu kontenjanların artırılması ve yüzde 50 ile yüzde 25 indirim oranlarından birinin seçilebilmesi dikkat çekiyor.

 

11 bin öğrencinin önü açıldı

İstanbul Bilgi Üniversitesi Eğitim Danışmanı Özge Alyu, vakıf üniversiteleri programlarına ilk yüzde 10 dilimde yer alan öğrencilerin tam burslu yerleştiğini fakat bu oranın bu yıl yüzde 15’e çıkarıldığını söyledi. Bu değişiklikle yaklaşık 11 bini aşkın öğrencinin daha tam burslu eğitim imkanına sahip olacağının altınız çizen Alyu, “Dört yıllık bölüm tercihlerinde baraj puan 180’den 170’e çekildi. Bu durum daha fazla adayın dört yıllık bölümleri seçebileceği anlamına geliyor. Ayrıca vakıf üniversitelerinde geçen yıl bir bölümün hem yüzde 25 hem de yüzde 50 indirimli kontenjanı olabiliyorken bu yıl sadece bir oran seçilebildiği için tüm kontenjan tek bir indirim oranında toplandı. Tüm bu değişiklikler sonucunda adayların dikkat etmesi gereken nokta bölümlerin başarı sıralaması ve taban puanlarının da değişebileceği olmalı. Adayların tercih listelerini oluştururken belirledikleri üniversiteler ile iletişime geçerek geçen yılın indirim oranı ve kontenjanı hakkında bilgi almaları faydalı olacaktır” dedi.

 

Bölüm ismi değişikliği, indirim ve kontenjan ön planda

Adaylar tercih döneminde öncelikle ne yapmak istediklerini, hangi alanlara ilgi ve yetenekleri olduğunu tespit etmeli. Bu noktada adayın kişisel farkındalığının ve iç sesine kulak vermesinin önemini belirten Alyu şöyle devam etti: “Tıp, hukuk, mühendislik, mimarlık, öğretmenlik, diş hekimliği, eczacılık gibi tercih edilmesinde başarı sıralaması bulunan bölümler isteniyorsa, adayın kendi başarı sıralamasının bu tercihlere uygun olup olmadığı kontrol edilmeli. Bölümler belirlendikten sonra bu bölümlerin bulunduğu üniversiteler belirlenmeli. Üniversitelerin seçilen bölümlerinde varsa isim değişikliği, indirim oranı ve kontenjan sayısı değişikliklerine dair bilgi alınmalı. Üniversite sıralaması yapılırken tam zamanlı akademik kadro, üniversitenin uluslararası iş birlikleri, öğrencilerine yetenek/yetkinlik gelişimi için sundukları olanaklar, çift ana dal ve yan dal gibi akademik olanakların ne kadar uygulanabilir olduğu ve vakıf üniversitesi tercihlerinde bunlara ek olarak burs ve indirim koşulları araştırılmalı.”

İstanbul Bilgi Üniversitesi Hakkında:

İstanbul Bilgi Üniversitesi, 1996 yılında Türkiye’de üniversite yaşamına yeni bir soluk getirmek amacıyla “Okul için değil yaşam için öğrenmeliyiz” ilkesiyle yola çıkarak kurulmuştur. Yaklaşık 1500 kişilik bir öğretim kadrosuna sahip olan üniversitenin 20.000’e yakın öğrencisi ve 45.000’e yakın mezunu vardır. İstanbul Bilgi Üniversitesi, Sosyal ve Beşeri Bilimler, Hukuk, İşletme, İletişim, Sağlık Bilimleri, Mimarlık ile Mühendislik ve Doğa Bilimleri fakültelerinin yanı sıra yüksekokulları, meslek yüksekokulları ve enstitüleri çatısı altında 150’yi aşkın ön lisans, lisans ve doktora programı sunmaktadır. Kurulduğu günden bu yana öğrencilerine uluslararası gelişim fırsatları sunan İstanbul Bilgi Üniversitesi, Yükseköğretim Derecelendirme Kuruluşu QS’in 2020 yılı “Gelişmekte olan Avrupa Ülkeleri ve Orta Asya Üniversiteleri Sıralaması”nda en iyi 130 üniversite arasında yer almaktadır. İstanbul’un merkezinde, santralistanbul, Dolapdere ve Kuştepe olmak üzere üç kampüsü bulunmaktadır. İstanbul Bilgi Üniversitesi hakkında ayrıntılı bilgiye www.bilgi.edu.tr adresinden ulaşılabilir.


Hibya Haber Ajansı

 
Gökçeada 4.2 şiddetinde deprem
 
OGM izcilerle ormanları koruyacak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bu yıl başarı sıraları değişir mi?
Üniversite adaylarının tercih süreçlerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan ...
Hayallere sınırsız burs
Maltepe Üniversitesi “Kendi hikâyeni kendin yaz” başlıklı öğrenci kabul sistemini başlattı.
Öğrenciler üniversitelerine puan verdi
Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı (ÜniAR) tarafından gerçekleştirilen ...
 
Akademisyen bilgiyi filtrelemeyi öğretmeli
Koronavirüs süreci , eğitim sisteminde kökten değişiklikleri zorunlu kıldı, ...
Üniversiteler arası işbirliğini artırmak amacıyla oluşturduğu programdan önemli bir fon aldı
Koç Üniversitesi Avrupa Birliği Komisyonu tarafından verilen Avrupa Üniversiteleri ...
LGS’de yüzdelik dilimlere göre tercih yapılmalı
LGS sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrenciler ve veliler tercih ...
 
Doğru lise tercihi nasıl yapılır?
Lise tercihini üniversitede istediğiniz bölümü düşünerek yapın.
Yapay zekayla sınava hazırlanan 23 Bahçeşehir Koleji öğrencisi LGS’de birincilik getirdi
20 Haziran’da yapılan Liseye Geçiş Sınavı’nda (LGS) Bahçeşehir Koleji’nden ...
2020 LGS sonuçları açıklandı
20 Haziran 2020 tarihinde 81 ilde gerçekleştirilen Liselere Geçiş Sistemi ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri