Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Ege Denizi’nde deprem
Ege Denizi’nde deprem
Bakan Kacır’dan Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatı’nda başarı gösteren öğrencilere tebrik
Bakan Kacır’dan Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatı’nda başarı gösteren öğrencilere tebrik
İstanbul’da “Mahzen-29” operasyonu
İstanbul’da “Mahzen-29” operasyonu
Fenerbahçe, UEFA Avrupa Konferans Ligi’ne veda etti
Fenerbahçe, UEFA Avrupa Konferans Ligi’ne veda etti
Bakan Yerlikaya: İlgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başladı
Bakan Yerlikaya: İlgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başladı
HABERLER>EKONOMİ
17 Kasım 2021 Çarşamba - 12:19

Küresel piyasalar

Dün ABD piyasaları, beklentileri aşan makro verilerin yarattığı iyimserliğin güçlü gelen bilançolarla artması sonucunda pozitif seyir izledi.

Küresel piyasalar

Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Güçlü makro veriler ve beklentileri aşan şirket karlarının desteğinde alıcılı seyir izledi

Dün piyasalarda neler oldu? Dün ABD piyasaları, beklentileri aşan makro verilerin yarattığı iyimserliğin güçlü gelen bilançolarla artması sonucunda pozitif seyir izledi. Makro veriler cephesinde, dün ABD’de perakende satışlar, sanayi üretimi ve kapasite kullanım oranı verileri takip edildi. Perakende satışlar verisi Ekim ayında aylık bazda %1,7 artışla Mart ayından bu yana en güçlü artışını gösterdi. Çekirdek bazda da %1,4 yükseliş kaydetti. ABD’de perakende satışlar, yükselen fiyatlara karşın talepteki dirençli seyrin etkisiyle üç aydır aralıksız yükseliyor. Harcamalardaki geniş tabanlı yükseliş, yüksek tasarruflar ve artan ücretlerin Amerikalıların tüketimlerini güçlü şekilde sürdürmelerini destekliyor. Öte yandan, sanayi üretimi verisi de Ekim ayında aylık bazda %1,6 beklentileri aşarken, kapasite kullanım oranı da 1,2 puanlık artışla %76,4'e yükseldi. Bilançolar tarafında ise, Walmart’ın 3Ç21 finansallarının beklentileri aşmasının beraberinde, şirket yılsonu öngörülerinde de revizyona gitti. Buna göre, 6,20-6,35 dolar bandında gerçekleşeceği tahmin edilen hisse başına düşen net kar öngörüsü 6,40 dolar olarak revize edildi. Home Depot’un üçüncü çeyrek karı da satış gelirlerindeki %9,8’lik artışın desteğinde beklentileri aştı. Tüketicilerin mevcut fiyat artışları ile başa çıkabildiklerine işaret eden güçlü veriler, tatil sezonunun da perakende cephesinde güçlü geçeceğine yönelik sinyaller veriyor. Ancak özellikle perakende satışlar verisi, enflasyon baskılarının devam edeceğinin de bir göstergesi olduğundan, şimdilerde Fed’in faiz artırımlarını beklenenden daha erken devreye alabileceği yönündeki öngörüleri güçlendiriyor. Bu çerçevede ABD 10 yıllık tahvil faizleri %1,64 seviyesini aşarken, VIX endeksi 16 seviyesi civarında sakin seyir izledi. Nasdaq endeksi %0,76 yükselişle 15.973,90 seviyesinden kapanırken, S&P 500 endeksi %0,39 artışla 4.700,90 seviyesinden kapandı. Dow Jones endeksi %0,15 değer kazancıyla 36.142,22 seviyesinden günü tamamladı.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Asya piyasalarında ise negatif eğilimli seyir hakim. Beklentileri aşan perakende satışlar verisi sonrası artan enflasyon endişeleri paralelinde öne çıkan güçlü dolar temasının piyasalardaki görünümün temelini oluşturduğunu takip ediyoruz. Dolar endeksi bu sabah 96,06 ile Temmuz 2020’den bu yana en yüksek seviyesinde seyrediyor. ABD vadeliler cephesinde ise bu sabah yatay negatif seyir hakim. Bugün ABD’de inşaat izinleri ve konut başlangıçları verileri izlenecek. İnşaat izinleri verisi Ekim ayı verisinin aylık bazda %2,8 artış kaydetmesi bekleniyor. Konut başlangıçlarına ilişkin piyasa beklentisi de %1,6 artış yönünde bulunuyor. Euro Bölgesi cephesinde de TÜFE verisinin revizyonu izlenecek. Öncü olarak yıllık bazda %3,4 artış kaydeden manşet TÜFE verisinin %4,1 olarak revize edilmesi bekleniyor. Çekirdek verinin de yıllık bazda %2,1 artış olarak teyit edilmesi öngörülüyor.

Gelecek gündemde neler var? Yarın ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları, Philadelphia Fed İşletme Görünümü ve Kansas Fed İmalat endeksi verileri izlenecek. 13 Kasım haftasına ilişkin haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisinin 260K seviyesinde gerçekleşerek, düşük seviyelerini koruyacağı öngörülüyor. Philadelphia Fed İşletme Görünümü endeksi Kasım aı verisinin aylık bazda 0,2 puan artışla 24 seviyesine yükseleceği tahmin ediliyor. Kansas Fed imalat endeksi verisinin ise 3 puan düşüşle 28 seviyesine gerilemesi tahmin ediliyor.

Kaynak:Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Dolar-TL rekorları yenilerken endeks rekorlara mola verdi
 
Okullar kapandı önlemleri elden bırakmayın
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dolar-TL rekorları yenilerken endeks rekorlara mola verdi
Yarın yapılacak Para Politikası Kurulu toplantısına bir adım kala doların ...
Piyasalarda bugün
Türkiye’de coronavirüs vaka sayısının bir önceki gün 23.852 kişi, hayatını ...
Enflasyona rağmen algı pozitif
ABD enflasyonun yükselişin, Fed’in para politikasını etkileyebilir yaklaşımına ...
 
Piyasaların yönü
Geçen hafta açıklanan global enflasyon verileri, enflasyon kalıcığı sorunun ...
Kıymetliler rallisi sürüyor
Altın yedi seans üst üste yeşilde kapatmayı başarırken, FED toplantısından ...
Günün gelişmeleri
Cuma günü yurtiçinde Eylül ayına ait açıklanan sanayi üretimi beklentilerin ...
 
Zeytin üretimi yüzde 32 artacak
2021 yılında, geçen yıla göre zeytin üretimimiz yüzde 32 artarak 1.7 milyon ...
Toplam ciro yıllık %42,6 arttı
Sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi (2015=100), ...
Küresel piyasalar
Dün ABD piyasaları, son 31 yılın zirvesinde gerçekleşen TÜFE verisi sonrası ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri