Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
'Narkoçelik-14” operasyonlarında 321 şahıs yakalandı
"Narkoçelik-14” operasyonlarında 321 şahıs yakalandı
KDV uygulama tebliğinde değişiklik
KDV uygulama tebliğinde değişiklik
Milletlerarası anlaşmalar Resmi Gazete'de
Milletlerarası anlaşmalar Resmi Gazete'de
Bakan Göktaş: Erdoğan, insanlığın ve hakikatin gür sesidir
Bakan Göktaş: Erdoğan, insanlığın ve hakikatin gür sesidir
Bakan Ersoy: Yunanistan ile kültürel bağlarımızı güçlendiriyoruz
Bakan Ersoy: Yunanistan ile kültürel bağlarımızı güçlendiriyoruz
HABERLER>EKONOMİ
15 Kasım 2021 Pazartesi - 12:46

Günün gelişmeleri

Cuma günü yurtiçinde Eylül ayına ait açıklanan sanayi üretimi beklentilerin altında % 8.9 artış gösterdi.

Günün gelişmeleri

TÜRKİYE:  Cuma günü yurtiçinde Eylül ayına ait açıklanan sanayi üretimi beklentilerin altında % 8.9 artış gösterdi. Alt sektörlere baktığımızda madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre %2,2 artarken, imalat sanayi sektörü endeksi %1,6  ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %3,2 azaldı. Aylık bazda ara malı ve sermaye malındaki azalış sanayinin hız kestiğini bize göstermekte. Ancak Türkiye’nin büyümesinin 3. çeyrekte güçlü geleceği görülmekte. Perakende satış verisi ise aylık bazda % 1.2 artarken yıllık bazda % 15.9 artış gösterdi. Harcamalardaki artış kısa vadede enflasyonu yukarı çekecek göstergelerden bir olarak karşımıza çıkmakta. Kısa vadede enflasyonun düşmeyeceğinin görülmesi Usd/Try‘nin rekorlar kırmasına neden olmakta. Haftaya da 10.03 seviyesinden başlangıç yaptık. BİST100 endeksi Cuma gününü  % 0.83 artarak günü 1.638,50 puandan tamamladı.

Bugün yurtiçinde Ekim ayına ait bütçe dengesi verileri açıklanacak. Bu sabah Garanti Bankası’ndan yapılan açıklamalarda İspanyol ortakları BBVA’nın Yönetim Kurulu’nun Türkiye Garanti Bankası A.Ş’nin halihazırda  BBVA mülkiyetinde  bulunmayan % 50.1 hissenin tamamı için  gönüllü pay alım teklifi yapılmasına karar verdiğini açıklaması özellikle borsanın günü % 2 üzerinde alıcılı başlamasına sebep oldu. Bu pozitif eğilimin devam edip etmeyeceğini izleyeceğiz. Bu hafta 1620 seviyesinin üzerinde kaldığımız sürece bu borsadaki pozitif hava sürebilir.

ABD:  Cuma günü ABD’de  Michigan tüketici güveni  beklentilerin altında 66.8 puan olarak açıklanırken Michigan enflasyon beklentisinin de bir önceki aya göre artarak % 4.9 olarak geldiği görüldü. Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, yüksek enflasyonun gelecek birkaç ay daha devam etmesini beklediğini ve Fed'in büyük olasılıkla geçici olan bu yüksek enflasyona aşırı reaksiyon vermemesi gerektiğini söyledi.  ABD Hazine Bakanı Yellen ise koronavirüs  salgınını kontrol altına almanın ABD'de enflasyonu aşağı çekmenin anahtarı olduğunu ifade ederken iş gücü arzı normalleştiğinde ve talep normalleştiğinde enflasyonun gerilemesini bununda 2022 yılının 2. yarısında olabileceği öngörüsünü paylaştı. ABD 10 yıllık tahvil faizleri Cuma günü % 1.57 seviyesine kadar çıkarken bu sabah itibariyle % 1.55 seviyesinden işlem görmekte. Dolar endeksinde kar satışları görülse de beklentimizi koruyoruz ve güçlü doların devam edeceğini düşünüyoruz. ABD borsaları Cuma gününü alıcılı kapattı.

Bugün ABD’de New York  imalat endeksinin 22.1 puan açıklanması bekleniyor.

EURO BÖLGESİ:  Cuma günü Euro Bölgesi’nde aylık bazda sanayi üretimi  beklentilerin üzerinde % - 0.2 azalırken beklentiler sanayi üretiminin aylık bazda % - 0.5 azalacağı yönündeydi. Yıllık bazda sanayi üretimi de benzer şekilde yıllık bazda % 5.2 artış kaydetti. Eur/Usd paritesinde tepki alımları görülürken satış sürecinin henüz bitmediği kanaatindeyiz. Bu yüzden yükselişler piyasada satış fırsatı yaratmakta. Eur/Try ise  haftaya rekor tazeleyerek başladı. Kurdaki görüşümüz değişmedi yükselişin devamını bekliyoruz. Avrupa borsaları Cuma gününü İngiltere hariç yükselişle kapattı.  Sanayi üretiminin iyi gelmesi borsaları destekleyen unsur oldu.

Bugün Euro Bölgesi’nde  ticaret dengesinin 12.5 B açıklanması bekleniyor.

BİST100

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1621 seviyesinin altında önce 1605 ve arkasından 1590 desteğine kadar geri çekilme potansiyeli yüksek.

Yukarıda ise 1643 direncinin kırılması halinde önce 1651 ve arkasından 1665 direncine doğru hareketler hız kazanabilir.

VİOP

Teknik olarak baktığımızda VIOP endeksinde yukarıda ise 1818 seviyesinin kırılması halinde önce 1834 ve arkasından 1842 direnci test edilebilir.

Aşağıda ise 1801 desteğinin altında önce 1788 ve arkasından 1777 desteğine doğru düşüşler kaydedilebilir.

USD/TRY

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 9.9180 seviyesinin kırılması halinde önce 9.8870 ve arkasından 9.8370 seviyesi test edilebilir.

Yukarıda ise 10.0560 direncinin üzerinde önce 10.1020 ve arkasından 10.1760 direncine doğru yükseliş görülebilir.

ALTIN

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1854 seviyesinin altında önce 1845 ve arkasından 1834 desteğine kadar düşüş devam edebilir.

Yukarıda 1862 direncinin kırılması halinde önce 1868 ve arkasından 1876 direnci test edilebilir.

ŞİRKET HABERLERİ

#AKSGY AKİŞ GMYO- Sermaye artırımından elde edilen fonun %70’inin borçluluk azaltımında kullanıldığı, %30’unun ise işletme sermayesinde kullanıldığı açıklandı.

#DARDL DARDANEL – Sermaye artırımından elde edilen fonun 447,5 milyon TL’sinin kredi ödemelerinde, 59,0 milyon TL’sinin yurtdışı yatırımlarında, 29,7 milyon TL’sinin ise işletme sermayesinde kullanıldığı açıklandı.

#DITAS DİTAŞ DOĞAN – Şirket kayıtlı sermaye tavanının 38 milyon TL’den 100 milyon TL’ye yükseltilmesi işlemi tescil edildi.

#DZGYO DENİZ GMYO – İstanbul Başakşehir’deki 13 adet bağımsız bölümün 15,3 milyon TL bedelle satıldığı açıklandı.

#EGEPO EGEPOL –Halka arzdan elde edilen fonun 25,3 milyon TL’lik kısmının yeni hastane yatırımda, 10,4 milyon TL’lik kısmın ise işletme sermayesi ihtiyaçlarında kullanıldığı açıklandı. İzmir Konak’taki dükkanın 0,91 milyon TL karşılığında satın alınmasına karar verildiği açıklandı.

#EKGYO EMLAK KONUT – Ankara Çankaya Çayyolu 2. Etap Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi ihalesinin 2. oturumunun yapıldığı, Arsa Satışı Karşılığı Satış Toplam Gelirinin 580 milyon TL, Arsa Satışı Karşılığı Şirket Payı Toplam Gelirinin 217,5 milyon TL olarak MR Grup tarafından verildiği açıklandı.

#ESCAR ESCAR TURİZM TAŞIMACILIK – Halka arzdan elde edilen fonun 88,4 milyon TL’sinin araç alım finansmanında, 25,3 milyon TL’sinin finansal borç ve anapara ödemesinde, 12,6 milyon TL’sinin ise işletme sermayesi ihtiyacında kullanıldığı açıklandı.

#GLRYH GÜLER YATIRIM HOLDİNG –Şirket kayıtlı sermaye tavanının 120 milyon TL’den 360 milyon TL’ye yükseltilmesi tescil edildi. Sermaye artırımından elde edilen fonu 5 milyon TL’sinin ICG Finansal Danışmanlık’a, 21,5 milyon TL’sinin RTALB’ye 50 milyon TL’sinin A1 Capital’e sermaye avansı olarak,  15,0 milyon TL’sinin A1 Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı’nın kuruluş sermayesi olarak, 2,5 milyon TL’sinin ise A1 Portföy Yönetim’nin kuruluş sermayesi olarak kullanıldığı açıklandı.

#GSDDE GSD DENİZCİLİK – Sermaye artırımından elde edilen fonun 38.000 DWT taşıma kapasiteli kuru yük gemisi alımı konusunda, şirket bağlı ortaklığı Nehir Maritime Limited ile  Laurel World Maritime S.A. arasında Temmuz’da imzalanan alım sözleşmesinde yer alan ödeme şartlarına uygun olarak yapılan peşinat ödemesi için, Temmuz 2021’de GSD Yatırım Bankası’dan kullanılan 3,7 milyon dolar döviz kredisinin Kasım’da Nehir Maritime Limited tarafından bankaya geri ödenmek için kullanıldığı açıklandı.

#GENIL GEN İLAÇ – Halka arzdan elde edilen fonun fırsat veya gereklilik ortaya çıkmaması nedeniyle kullanılmadığı, ilerleyen dönemlerde gelişen ekonomik değişkenler çerçevesinde izahnamede belirlenen alanlarda kullanılacağı açıklandı.

#ISCTR İŞ BANKASI – 1 yatırımcı tarafından 1991 yılı Olağanüstü Genel Kurul’unda alınan kararın iptali kapsamında açılan davanın şirket lehine reddedildiği açıklandı.

#INFO İNFO YATIRIM – ESCAR paylarında likidite sağlayıcılık faaliyetlerine başlanmasına yönelik olarak Likidite Sağlayıcılık Sözleşmesi imzalandığı ve Borsa’ya yapılan başvurunun onaylandığı açıklandı.

#KCHOL KOÇ HOLDİNG  – Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanının özelleştirilmesi ihalesi kapsamında açık artırma sonucunda şirketin bağlı ortaklığı Tek-Art Kalamış ve Fenerbahçe Marmara Turizm'in verdiği 2,5 milyar TL’lik teklifin en yüksek teklif olduğu açıklanması sonrası, Rekabet Kurulu izni ile birlikte Cumhurbaşkanlığı Kararı ile ihale kararının onaylandığı açıklandı.

#ELİTE ELİTE NATUREL - Şirket payları bugün Borsa'da işlem görmeye başlayacak.

#YKSLN YÜKSELEN ÇELİK – Aracı kurumu ile likidite sağlayıcılık faaliyetlerine 1 yıl daha devam edileceği açıklandı.

#MIATK.HE MİA TEKNOLOJİ – Şirket payları Borsa’da Satış yöntemi ile bugün ve yarın halka arz edilecek.

Kaynak:Acar Menkul
Hibya Haber Ajansı

 
Koronavirüs salgınında vaka sayısı düne göre azaldı
 
Kıymetliler rallisi sürüyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Zeytin üretimi yüzde 32 artacak
2021 yılında, geçen yıla göre zeytin üretimimiz yüzde 32 artarak 1.7 milyon ...
Toplam ciro yıllık %42,6 arttı
Sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi (2015=100), ...
Küresel piyasalar
Dün ABD piyasaları, son 31 yılın zirvesinde gerçekleşen TÜFE verisi sonrası ...
 
Borsa İstanbul’a yabancı ilgisi
TCMB, 5 Kasım haftasına ait haftalık menkul kıymet istatistiklerini açıkladı. ...
Piyasa analizi
USDTRY Gün içinde gelen alımların etkisi ile tarihi zirve seviyesi (9,8761) ...
Enflasyon verisi sonrası altın 5 ayın zirvesinde
Dünkü seansta son zamanların en kritik verisi olan ABD’deki Tüketici Fiyat ...
 
Enflasyon geçici durmuyor
ABD Ekim ayı TÜFE verisi; manşette, çekirdekte ve tüm alt kalemlerde beklentileri ...
Günlerden enflasyon
Piyasalar tekrar Fed gündemine dönerken, bu sefer farklı bir senaryo devreye girmektedir.
Piyasaların yönü
Geçen hafta Borsa İstanbul’da FED açıklamaları sonrası global endeksler ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri