Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Gümrük muhafaza ekipleri 142 milyon TL'lik kaçakçılığı önledi
Gümrük muhafaza ekipleri 142 milyon TL'lik kaçakçılığı önledi
Narkoçelik-9 operasyonlarında 1 ton 43 kg uyuşturucu ele geçirildi
Narkoçelik-9 operasyonlarında 1 ton 43 kg uyuşturucu ele geçirildi
Meteoroloji'den kuvvetli rüzgar ve çığ uyarısı
Meteoroloji'den kuvvetli rüzgar ve çığ uyarısı
TBMM Başkanı Kurtulmuş, İstanbul’da Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileriyle bi araya geldi
TBMM Başkanı Kurtulmuş, İstanbul’da Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileriyle bi araya geldi
Bakan Güler: 24 Temmuz 2015’ten bu yana 40 bin 213 terörist etkisiz hale getirildi
Bakan Güler: 24 Temmuz 2015’ten bu yana 40 bin 213 terörist etkisiz hale getirildi
HABERLER>EKONOMİ
22 Şubat 2021 Pazartesi - 11:21

Küresel piyasalar

Haftanın son işlem gününde ABD piyasaları sabah saatlerinde alıcılı seyir izlemesine karşın, kapanışa doğru hem yüksek tahvil faizlerinin hem de genel olarak teknoloji sektörü hisselerinde hakim olan kar realizasyonları nedeniyle karışık seyirle kapandı.

Küresel piyasalar

Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Küresel tahvil faizlerindeki yükseliş ve teknoloji sektörü hisselerindeki realizasyonlarla karışık seyir izledi

Haftanın son işlem gününde piyasalarda neler oldu?

Haftanın son işlem gününde ABD piyasaları sabah saatlerinde alıcılı seyir izlemesine karşın, kapanışa doğru hem yüksek tahvil faizlerinin hem de genel olarak teknoloji sektörü hisselerinde hakim olan kar realizasyonları nedeniyle karışık seyirle kapandı. Makro veriler cephesinde, ABD imalat PMI verisi Şubat ayında aylık bazda 0,7 puan düşüşle 58,5 seviyesinde gerçekleşerek beklentileri karşıladı. Hizmet PMI verisi ise aylık bazda 0,6 puan artış kaydederek 58,9 seviyesinde beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Verideki genel görünüm, özellikle hizmetler cephesinde ABD ekonomisinin Euro Bölgesi ekonomisinden pozitif ayrıştığına işaret ederken, güçlü gelen verinin enflasyon endişelerini pekiştirerek risk algısındaki baskılanmanın devam etmesine neden olduğunu belirtmek isteriz. Ayrıca, teşvik paketi tarafında devam eden çalışmalara ek olarak, Hazine Bakanı Yellen’ın enflasyon tehlikesini çözebilecek araçlara sahip olduklarını öne çıkararak, paketin gerekliliğini vurgulayan demeçleri de tahvil faizlerindeki yükselişi pekiştirdi. Bu gelişmeler ışığında ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin %1,3630 seviyesini test ettiğini ve sonrasında %1,34 seviyesine hafif gerilediğini gözlemledik. Ancak, yeni haftanın açılışında %1,38 seviyesinin üzerine çıktığını görüyoruz. Endeksler cephesinde de, S&P 500 endeksi %0,19 düşüşle 3,906.71 puandan kapanırken, Dow Jones endeksi gün içinde kaydettiği kazançları geri vererek yatay seyirle 31.494 seviyesinden kapandı. Nasdaq endeksi ise %0,07 artışla 13.874 seviyesinden günü tamamladı. Haftalık bazda ise S&P 500 ve Nasdaw endeksleri sırasıyla %0,71 ve %1,57 düşüşler gösterirken, Dow Jones endeksi %0,11 artışla pozitif ayrıştı. Sektörler cephesinde ekonomik büyüme temasından olumlu etkilenen madencilik, enerji ve sanayi sektörü hisselerinde %2’ye varan yükselişler görülürken, tüketim ürünleri sektörü hisseleri satıcılı seyir izledi. Teknoloji sektörü hisselerinde de Facebook, Amazon, Netflix, Apple ve Microsoft hisseleri negatif performans gösterirken, çip üreticisi şirketlerindeki olumlu seyir ışığında Applied Materials hissesinde yükseliş %5’i aştı.

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah GOÜ piyasaları, küresel bazda güçlenen enflasyon endişelerine ek olarak, PBOC’nin 1 yıllık ve 5 yıllık gösterge kredi faiz oranlarını sırasıyla %3,85 ve %4,65 seviyelerinde tutmasıyla negatif eğilimli karışık seyir izliyor. ABD vadeliler cephesinde de satıcılı seyir hakim. Ancak nükleer anlaşma cephesinde öne çıkacak haber akışlarının fiyatlamalarda etkili olabileceğini belirtmek isteriz.

Bugün yurt dışında ABD’de Chicago Fed Ulusal Aktivite endeksi ve Dallas Fed imalat endeksi verileri takip edilecek.

Gelecek gündemde neler var?

Haftanın geri kalanında ABD’de üretim cephesinde Chicago PMI, dayanıklı mal siparişleri verileri izlenecek. Diğer yandan, çekirdek tüketim harcamaları, kişisel gelirler, kişisel harcamalar ve tüketici güveni verileri de takibimizde olacak. Üretim cephesinde dayanıklı mal siparişleri Ocak ayı öncü verisinin manşet ve çekirdek bazda aylık olarak sırasıyla %1,4 ve %0,6 artışlar kaydetmesi bekleniyor. Chicago PMI Şubat ayı verisinin ise 2,8 puan düşüşle 61 puan seviyesine gerilemesi bekleniyor. Kişisel gelirler ve harcamalar tarafında piyasa beklentileri verilerin aylık bazda sırasıyla %9,4 ve %0,5 artışlar kaydedeceği yönünde. Fed tarafından önemle takip edilen kritik enflasyon indikatörü çekirdek kişisel tüketim harcamaları Ocak ayı verisinin aylık bazda %0,1 artış göstermesi bekleniyor. Diğer yandan, Conference Board tüketici güveni verisinin Şubat ayında aylık bazda 0,7 puan artışla 90 seviyesine yükselmesi bekliyor. Michigan tüketici güveni verisinin ise 76,2 seviyesinde teyit edilmesi bekleniyor. Hatırlanacağı üzere öncü veri piyasa beklentilerinin aksine aylık 2,8 puan azalışla 76,2 değerine gerileyerek 6 ayın en düşük seviyesini kaydetmişti. Euro Bölgesi’nde de TÜFE ve tüketici güveni verileri izlenecek. Asya cephesinde ise Japonya’da enflasyon, sanayi üretimi ve perakende satışlar verisini izleyeceğiz. Çin’de de PBOC’nin faiz kararı toplantısı gündemimizde olacak.

Kaynak:Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Dünyanın İzmir mirası UNESCO yolunda
 
Kalp hastalarına koronavirüs sürecinde 5 önemli uyarı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ekonomik gelişmeler
Bu sabah BİST100’de Fitch'in görünüm revizyonu sayesinde yukarı yönlü ...
Haftanın odak noktasında FED var
Makroekonomik verilerin seyri, enflasyon beklentilerindeki artış, tahvil ...
Powell haftası
ABD ekonomisinde virüsün negatif etkileri özellikle istihdam dinamiklerini ...
 
Bu hafta ne oldu
Bu hafta yurt içi piyasaların odağında TCMB’nin faiz kararı vardı. Merkez, ...
TL Mevduat ve TL kredi faizleri azaldı
Bankaların TL mevduat için uyguladıkları faiz oranı 12 Şubat haftasında ...
Altının kayıplarını altıncı gününe taşıdı
Paladyum ise diğer kıymetlilere ayak uydurarak, kırmızıda bir günü geride ...
 
Piyasalar destek bulmakta zorlanıyor
Korona virüs vaka sayılarındaki artışın hız kesmesi ve aşı dağıtımında ...
Faiz kararı
Bugün odaklar TCMB’nin 14:00’deki faiz kararında olacak. (İnvestaz Yatırım)
USDTRY analizi
Gerçekleştirdiği hareketlenmeler ile birlikte 6.90 seviyelerinin altını ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri