Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İran-İsrail gerilimi yorumu
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İran-İsrail gerilimi yorumu
Bakan Bayraktar: Erzincan İliç'te bir işçi kardeşimize daha ulaştık
Bakan Bayraktar: Erzincan İliç'te bir işçi kardeşimize daha ulaştık
Ege Denizi’nde deprem
Ege Denizi’nde deprem
Bakan Kacır’dan Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatı’nda başarı gösteren öğrencilere tebrik
Bakan Kacır’dan Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatı’nda başarı gösteren öğrencilere tebrik
İstanbul’da “Mahzen-29” operasyonu
İstanbul’da “Mahzen-29” operasyonu
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
23 Şubat 2021 Salı - 10:46

İstanbul’dan Londra’ya üretim yoluyla düşünmek

İstanbul Modern ve Londra’daki Royal College of Art (RCA-Kraliyet Sanat Koleji) “Tekstilde Zanaat ve Teknoloji” adlı yeni bir projeye imza atıyor.

İstanbul’dan Londra’ya üretim yoluyla düşünmek

“Üretim Yoluyla Düşünmek” başlıklı etkinlik dizisini içeren proje farklı alanlarda uzman, sanatçı, tasarımcı, akademisyen ve yaratıcı bireyleri bir araya getiriyor. Etkinlik dizisi 25 Şubat 2021  tarihinde başlayıp dokuz ay devam edecek

İstanbul Modern, sanat ve tasarım alanlarında dünyanın en saygın akademik kurumlarından olan Londra’daki Royal College of Art (Kraliyet Sanat Koleji) işbirliğiyle “Tekstilde Zanaat ve Teknoloji” programını başlatıyor. İstanbul’un dünya üzerindeki yaratıcılık kültürü odaklı konumunu destekleyecek yeni bir metodoloji geliştirmeyi amaçlayan proje, “Üretim Yoluyla Düşünmek” başlıklı etkinlik dizisinden oluşuyor.

Geleceğin zanaatları için işbirliğine dayalı bir çalışma ortamı oluşturmayı hedefleyen proje, kamuya açık olarak düzenlenecek çevrimiçi seminerler ve atölye çalışmalarından oluşuyor. Teknoloji-zanaat ilişkisine odaklanan etkinlik dizisinde katılımcılara kültürler arası yeni bilgi ve becerilerin aktarılacağı bir platform sunulması amaçlanıyor.  

İki ülke arasında tasarım ağı

Proje kapsamında gerçekleşecek etkinliklerin Birleşik Krallık ile Türkiye arasında disiplinlerarası bir tasarım ağı oluşturacağına dikkat çeken İstanbul Modern Şef Küratörü Öykü Özsoy, projeyi İstanbul Modern’in mevcut programlarından yola çıkarak oluşturduklarını kaydetti. 

Özsoy, “İstanbul’un dünya üzerindeki yaratıcılık kültürü odaklı konumunu destekleyecek yeni bir metodoloji geliştirmeyi amaçlıyoruz. Royal College of Art bünyesindeki Yumuşak Sistemler - Tekstil Araştırma Grubu, V&A (Victoria and Albert Museum) ve Londra’daki tasarım müzesi London Design Museum ile ortak çalışmalar yürütüyor. Proje kapsamında düzenleyeceğimiz etkinlikler, Birleşik Krallık ile Türkiye arasında disiplinlerarası bir tasarım ağı oluştururken, zanaat temelli tekstilin geleceğini yaratıcılık ve sürdürülebilirlik eksenlerinde tartışmaya açmayı amaçlıyor” dedi.Proje sürecinde yapılacak çevrimiçi atölyeler, katılımcıları zanaat ve teknoloji etkileşimi ile yeni tekstil teknoloji ve araçlarını keşfetmeye davet edecek. 

İlk etkinlik 25 Şubat’ta

Projenin ilk etkinliği “Üretim Yoluyla Düşünmek: Akıllı Yumuşak Sistemler” adlı panel olacak. RCA bünyesindeki Tekstil – Akıllı Yumuşak Sistemler Araştırma Grubu, yumuşak malzemelere dair gelişmelere ve bu malzemelerin dijital yapılarla yaratıcı birlikteliklerine odaklanıyor.12 Mart’ta gerçekleşecek projenin ikinci paneli “Üretim Yoluyla Düşünmek: Uygulamada Çeşitlilikler” başlığı altında düzenlenecek. 

“Üretim Yoluyla Düşünmek: Akıllı Yumuşak Sistemler” Paneli 

İstanbul Teknik Üniversitesi, Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesi, Öğretim Görevlisi Dr. Berdan Kalav’ın moderatörlüğünü üstleneceği panele Royal College of Art Tekstil Programı Başkanı Anne Toomey, Dokuma ve İplik Uzmanı Öğretim Üyesi Dr. Lynn Tandler, Royal College of Art Malzeme-teknoloji atölyesi Rainbow Winters’ın kurucusu ve Eindhoven University of Technology’de Doktora Sonrası Araştırmacı Dr. Amy Winters konuşmacı olarak katılacak.

“Üretim Yoluyla Düşünmek: Uygulamada Çeşitlilikler” Paneli

Moderatörlüğünü sanatçı ve eğitmen Bager Akbay’ın yapacağı panelin konuşmacıları ise sanatçı Güneş Terkol, Tasarımcı Begüm Cânâ Özgür, İstanbul Teknik Üniversitesi Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Berdan Kalav, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakülesi Tekstil Sanatları Bölümü Araştırma Görevlisi İrem Sabanuç, Gamification Group, Tampere Üniversitesi Araştırmacı Oğuz 'Oz' Buruk olacak.

İstanbul Modern’de zanaat-sanat 

İstanbul Modern kuruluşundan bu yana güncel ve etkileşimli uygulamalarla sanat eğitimine yenilikçi ve katılımcı bir bakış açısı getiriyor. Müze düzenlediği sergiler ve eğitim programlarının yanı sıra, son yıllarda gerçekleştirdiği birbirini tamamlayan üç farklı projeyle, zanaat-sanat ilişkisini tasarım ve yeni teknolojilerle bir araya getirmek için zemin hazırladı.  

İsanbul Modern’in 2015 yılında hayata geçirdiği “Zanaattan Tasarıma” projesi, zanaatkârlarla Türkiye’den tasarımcı ve sanatçıları buluşturarak birlikte üretimlerini destekledi. 2018 yılında başlatılan Uluslararası Misafir Sanatçı Programı ise İstanbul’un zanaat mirasını güncel sanat üretimiyle buluşturmak üzere 10 uluslararası sanatçıyı İstanbul’daki zanaatkârlarla bir araya getirdi. Sanatçı ve zanaatkârların birlikte üretim yapmasına olanak sağlayan program çerçevesinde üretilen çalışmalar, “Misafirler: Sanatçılar ve Zanaatkârlar” sergisinde izleyicilerle buluştu. Yine 2018 yılında başlatılan Art Maker Lab projesi, tasarım ve sanatı yeni teknolojilerle buluşturan bir öğrenme alanı olarak kurgulandı. 


Hibya Haber Ajansı

 
Altın haftaya güçlü bir başlangıç yaptı
 
Cem Bölükbaşı’dan kariyerinin ilk Formula 3 şampiyonasında büyük başarı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çevrimiçi Çocuk Atölyeleri devam ediyor
Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi Öğrenme Programları, 5-12 yaş ...
60 yaş üzeri sanatseverleri müzede sanal tura davet ediyor
Pera Öğrenme, yetişkinlere yönelik sanat buluşmalarını çevrimiçi platforma taşıyor.
17. Akbank Kısa Film Festivali online olarak düzenlenecek
Sinemaseverlerin buluşma noktası haline gelen Akbank Kısa Film Festivali, ...
 
O’Art, ilk online sergisi “Şimdi 2021”i sanat severlerle buluşturuyor
Odeabank’ın sanat platformu O’Art, 15 sanatçının, birçoğu pandemi döneminde ...
Bir tuvalde iki tablo
Recep Çiftçi yeni sene ile birlikte optik illüzyon tekniğiyle çalıştığı ...
Akbank Sanat çocuk etkinlikleri evinizde
Akbank Sanat Şubat ayında kültür sanat etkinliklerine “Akbank Sanat Evinizde” ...
 
En güçlü kadın şarkıcı "Sertap Erener"
PowerTürk Müzik Ödülleri sahiplerini buldu.
Türkçe şarkılar Tunuslu sanatçı tarafından yorumlandı
Türkçe şarkılar Tunuslu şarkılar yorumlarıyla buluşuyor. Yunus Emre Enstitüsü'nün ...
Sevdiklerinize sanatı armağan edin
Sanatı ve tasarımı bir araya getirerek birçok tasarımcının ve markanın ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri