Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Ege Denizi’nde deprem
Ege Denizi’nde deprem
Bakan Kacır’dan Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatı’nda başarı gösteren öğrencilere tebrik
Bakan Kacır’dan Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatı’nda başarı gösteren öğrencilere tebrik
İstanbul’da “Mahzen-29” operasyonu
İstanbul’da “Mahzen-29” operasyonu
Fenerbahçe, UEFA Avrupa Konferans Ligi’ne veda etti
Fenerbahçe, UEFA Avrupa Konferans Ligi’ne veda etti
Bakan Yerlikaya: İlgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başladı
Bakan Yerlikaya: İlgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başladı
HABERLER>EKONOMİ
18 Ocak 2021 Pazartesi - 13:05

Ekonomik gelişmeler

EUR lehine ortamın korunacağını düşünüyoruz. 1.2050-1.1990 destek, 1.2150-1.2300 direnç seviyeleri olarak izlenebilir(Deniz Yatırım)

Ekonomik gelişmeler

Piyasalarda Bugün

ABD tahvil ihalelerine ait ihraçların yakından izlendiği haftada faizlerdeki baskılanmanın Amerikan dolarına olan talebi kısa vadeli işlemlerde ne ölçekte etkileme gücüne sahip olduğu gerçeği bir kez daha teyit edildi. İhalelerin ardından faizlerin 2021’de test ettikleri zirve seviyelerden gerilemesine rağmen Amerikan dolarına olan talep gücünü koruyor. Öte yandan talebin kaynağı ise farklılaşma göstermekte. CFTC verileri zayıf USD pozisyonlanmasının sürdüğünü gösteriyor.

Geride kalan hafta içerisinde ABD’de gerçekleştirilen uzun vadeli tahvil ihraçları öncesinde ikincil piyasa faizlerinin yukarı yönde baskılandığı ve bu durumun da Amerikan doları fiyatlamalarına etkileşim gösterdiği bir ortam takip edildi. DXY bizim daha önce beklediğimiz 91.00 ve üzerine yönelik eğilimini kısa bir soluklanmanın ardından yeniden başlatırken, faiz hareketindeki sakinlemenin fiyatlamalara olumlu yansıyabileceğini düşündüğümüzü bir kez daha belirtmek isteriz. Öte yandan hisse senedi endekslerinin mevcutta geldikleri seviyeler risklerin artmış olabileceğini teyit ettiğinden bu durum stresi artırıcı faktör olarak belirmekte. Yeni haftada da ABD’de tahvil ihraçları gerçekleştirilecek. En önemli tarih ise 20 Ocak. 20y vadeli ihracın arz/talep karşılaması yakından izlenecek. Özellikle de Avrupa ve Japonya’dan yatırımcıların yükselen faizler karşısında nasıl bir yaklaşım içerisinde olacakları konusu odaklı.

Hafta içerisinde gerçekleştirilecek olan ABD yönetim değişikliği öncesinde mevcut Başkan Trump’ın Çin’e yönelik kısıtlama yaklaşımları (ekonomik anlamda) devam ediyor. Son olarak Huawei ile ilişkili çip üreticilerine yönelik bilgilendirme yazısının gönderildiği haberi bugün itibarıyla Reuters kaynaklı şekilde izlenmekte. Aralarında Intel’in de bulunduğu üreticilerin tedarik sağlama noktasındaki siparişleri belirsiz duruma düşerken, Asya işlemlerinde Samsung’un da yer aldığı şirketler %1-4 aralığında değer kaybı ile güne başladılar. Çin’de açıklanan 4Ç GSYH büyüme rakamı %6.5 olurken, sanayi üretimi ve perakende satışlara ait veriler de beklentileri aştı. Böylece 2020 performansı %2.3 düzeyinde gerçekleşmiş oldu.

Görevi devralmadan önce Biden yönetimini günlük 400 bin kişinin hayatını kaybetme yolunda ilerlediği bir pandemi süreci karşılamaya hazırlanıyor. Seçilmiş Başkan Biden’ın vaatlerinden birisi ise ilk 100 günde 100 milyon doz aşılamanın yapılması olarak korunurken, global vaka sayısı 95 milyon sınırına ulaşmış durumda. Toplam vefatlar ise 2 milyon eşiğini geçti.

Kısa vadeli işlemlerde global Amerikan doları fiyatlamalarının yukarı yönlü baskılanması devam edebilir. Bu durumun başta değerli metaller olmak üzere risk alma iştahı yüksek gruplar nezdindeki etkileşimleri ise genele yayılır satış baskısı açısından şu aşamada soru işareti taşıyor. Muhtemel dalga gelişmekte olan ülke varlıklarındaki tahribatı da artırabilir. Türk lirası varlıklar açısından haftanın en önemli gündem maddesi Perşembe günü gerçekleştirilecek olan PPK toplantısı olacak. Politika faizinde herhangi bir değişiklik yapılmasını beklemiyoruz. Ay sonunda açıklanacak olan Enflasyon Raporu öncesinde ciddi bir söylem değişikliği olmayacaktır.

Piyasalar

Kısa vadeli işlemlerde global Amerikan doları değerlenmesi kaynaklı başta FX çaprazları olmak üzere artan stres durumu devam ediyor. Geride kalan haftanın son işlem gününde oluşan tablo bu durumu net şekilde teyit ederken, gelişmekte olan ülke para birimlerinin- kendi içerisinde farklı hikayeleri ile ayrışma yolunda ilerlediğinin altını çizmek gerekiyor. Brezilya ve Güney Afrika’da COVID-19 kaynaklı oluşan negatif durumun fiyatlamalara olan etkisi gözlenirken, grubun Doğu Avrupa üyelerinde ise EUR zayıflamasına gösterilen tepki söz konusu. Lira ise bu aşamada kendisine has negatif bir haber akışı ile ayrışmadığından genel eğilime paralel seyrediyor. Hafta içerisinde aralarında Türkiye’nin de bulunduğu Brezilya ve Güney Afrika gibi önemli GOÜ merkez bankalarının toplantıları yakından izlenecek. Ekonomik ivmenin ciddi anlamda zayıfladığı diğer iki üyede para politikası cephesinden bir tepki gelip gelmeyeceği ise merak konusu. Öte yandan ECB ve BOJ’un ise aşağı yönlü risklere atıfta bulunması bekleniyor. Bugün ABD’de Martin Luther King günü olması nedeniyle işlemler gerçekleşmeyecek. Bono piyasaları kapalı, vadeli hisse senedi endeksleri ise açık. Bu nedenle düşük likidite gün içerisindeki fiyatlamalarda oynaklığa neden olabilir. Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %-1.44 ile tamamlarken, BİST 100 endeksi kapanışı %-1.43 performans sonrasında 1524 puan seviyesinden gerçekleşti. 10y vadeli tahvilde faizin son düzeyi %13.43 olurken, CDS 331bp seviyesine yükseldi. EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları genel risk algısına paralel değer kayıplarına işaret etti. Euro Stoxx 50 %-1.15, FTSE 100 %-0.97, DAX %-1.44 ve Rusya (RTS, USD) grubu %-1.75 ile takip edildi. Son 1 aylık işlem hacimlerine kıyasla bölgede %30 civarı ortalamada artış yaşanması endekslerdeki düşüşe karşı ihtiyatlı olunması gerektiğini düşündürüyor. Amerika kıtası işlemlerinde Avrupa seansından devralınan negatif ortamın devam ettiği görüldü. Majör ABD endeksleri günü %0.5-0.8 aralığında değer kayıpları ile tamamlarken, işlem hacimleri bu cephede de %10-15 civarında artışa işaret etti. Kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıklarındaki tahribat majör endekslere kıyasla daha yüksek oldu; Bovespa %-2.54, Merval %-1.14 ile izlendi. Asya’da haftanın ilk fiyatlamaları negatif seyrediyor. TSİ 08.25/ NKY 225 %-1.09, Hang Seng %0.46, CSI 300 %1.03 ve KOSPI %- 2.25 ile işlem görmekte. USDCNH paritesi offshoreda 6.4973 ile global USD değerlenmesine paralel oluşmakta.

Fiyatlamalar

BİST 100 işlemlerinde kar realizasyonu ihtimalini göz ardı etmeksizin genel olarak yüksek risk iştahının korunmasını ve global piyasalara paralel seyrin devamını bekliyoruz. 1500-1480 seviyeleri destek, 1525-1570 ise direnç olarak izlenebilir. Lira performansı, CDS ve özellikle son dönemde dikkat çeken artan korelasyonla Avrupa hisselerindeki fiyatlama eğilimi BİST 100 fiyatlamasını etkileme potansiyeline sahip. USDTRY paritesi işlemlerinde azalan ülke risk primi ve atılan normalleşme adımlarının etkili olmasının ardından ek negatif yeni bir başlık doğmadıkça Türk lirası lehine pozisyonlanmanın devam etmesini ve global fonlama koşullarındaki seyrin belirleyici olacağını düşünüyoruz. Teknik açıdan 7.30-6.90 destek, 7.51- 7.73 ise direnç olarak izlenebilir. EURUSD paritesi fiyatlamalarında global Amerikan doları yaklaşımı ana etken konumunda kalmaya devam ediyor. Şu aşamada bölgeye ait önemli bir akışın gözlenmemesi parite işlemlerinde tek belirleyicinin global USD düşüncesi olmasına zemin hazırlıyor. Orta vadeli EUR yükselişi açısından 1.1880 bölgesi üzeri eğilimin sürdürülebilirliği önemli. Söz konusu seviye gerisine gelinmedikçe EUR lehine ortamın korunacağını düşünüyoruz. 1.2050-1.1990 destek, 1.2150-1.2300 direnç seviyeleri olarak izlenebilir

Kaynak:Deniz Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Çin’deki drone sayısı, 2020 sonunda 523 bin 600’ü geçti
 
Kış aylarında bağışıklığını su ile güçlendir
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Piyasalarda bugün
Borsa İstanbul’un bu sabah hafif satıcılı başlangıç yapmasını bekliyoruz(İnfo Yatırım)
Hazine ve Maliye Bakanı Elvan: ''2020 yılı bütçe açığımız 172,7 milyar lira olarak gerçekleşti''
Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, 2020 yılı bütçe açığının hedeflenen ...
2020'de gümrük kapılarında ticaret hız kesmedi
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 2020 yılında gümrük kapılarında ticaretin hız kesmediğini bildirdi.
 
Türkiye-Birleşik Krallık STA’sı ticari ilişkileri nasıl şekillendirecek?
Türkiye-Birleşik Krallık arasında serbest ticaret anlaşması (STA) 29 Aralık’ta ...
Haftanın ekonomi özeti
Geride bıraktığımız hafta yurt içinde işsizlik oranı, cari işlemler dengesi, ...
TCMB Beklenti Anketi: 2021 yılsonu enflasyon beklentisi %11,15 oldu
TCMB Ocak Beklenti Anketi’nde piyasa katılımcılarının cari yılsonu enflasyon ...
 
Dolar’da yine 7,50 eşiği
Haftanın son işlem gününde Borsa İstanbul’da kar satışları yaşandı. BIST100 ...
Piyasalarda bugün
ABD'de İşsizlik Başvuruları 9 Ocak ile sona eren hafta beklentilerin üzerinde ...
USDTRY analizi
İçerisinde bulunduğumuz haftada yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştiren ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri