1868 yılında "Şurayı Devlet" adıyla kurulan ve 157. yılını kutlayan Danıştay, Osmanlı İmparatorluğu döneminde 54 yıl faaliyet gösterdi. Padişah Abdülaziz’in 10 Mayıs 1868’de yaptığı açılış konuşmasıyla faaliyete geçen Danıştay, 4 Kasım 1922’de İstanbul’daki tüm merkezi kurumların "Meclis Hükümeti"ne bağlanmasıyla sona erdi. Cumhuriyet döneminde, 669 sayılı Kanun ile yeniden kurularak 6 Temmuz 1927’de çalışmaya başladı.
1982 yılında idari yargı mercii olarak idare ve vergi mahkemelerinin kurulmasıyla idari yargı örgütünün temeli atıldı. Bugün Danıştay, bu mahkemelerin temyiz merci olarak faaliyet gösteriyor.
Anayasaya göre yüksek mahkemelerden biri olan Danıştay, yürütme organına inceleme, danışma ve karar organı olarak yardımcı olmanın yanı sıra yönetimin yargı yoluyla denetlenmesinde önemli bir görev üstleniyor.
157. kuruluş yıl dönümü ve "Danıştay ve İdari Yargı Günü" etkinlikleri kapsamında bu yıl da çeşitli törenler düzenlenecek. Danıştay Başkanı Zeki Yiğit başkanlığındaki heyet, Anıtkabir’i ziyaret edecek. 12 Mayıs’ta ise Danıştay Konferans Salonu'nda bir tören gerçekleştirilecek ve Yiğit, burada konuşma yapacak. Aynı gün, Danıştay Eğitim ve Sosyal Tesisleri’nde "İmar Hukuku Sorunları" başlıklı bir sempozyum düzenlenecek.