Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Yerlikaya: Lütfen trafik kurallarına harfiyen uyalım
Bakan Yerlikaya: Lütfen trafik kurallarına harfiyen uyalım
Bakan Şimşek: Cumhurbaşkanımızın tam destek verdiği programımızı daha da güçlendireceğiz
Bakan Şimşek: Cumhurbaşkanımızın tam destek verdiği programımızı daha da güçlendireceğiz
Bayram tatilindeki kazalarda 75 kişi hayatını kaybetti
Bayram tatilindeki kazalarda 75 kişi hayatını kaybetti
BM Turizm E-Kütüphanesi’nin elektronik kaynakları ücretsiz olarak erişime açıldı
BM Turizm E-Kütüphanesi’nin elektronik kaynakları ücretsiz olarak erişime açıldı
5 terörist etkisiz hale getirildi
5 terörist etkisiz hale getirildi
HABERLER>EKONOMİ
13 Haziran 2021 Pazar - 11:48

Bu hafta ne oldu

Geride bıraktığımız haftada yurt içinde işsizlik oranı ve sanayi üretimi verileri ön plana çıkarken küresel piyasalarda Avrupa Merkez Bankası (AMB) faiz kararı ile Euro Bölgesi 1. çeyrek büyüme ve ABD enflasyon verileri takip edildi.

Bu hafta ne oldu

Geride bıraktığımız haftada yurt içinde işsizlik oranı ve sanayi üretimi verileri ön plana çıkarken küresel piyasalarda Avrupa Merkez Bankası (AMB) faiz kararı ile Euro Bölgesi 1. çeyrek büyüme ve ABD enflasyon  verileri takip edildi. AMB, piyasa beklentileri doğrultusunda faizleri sabit bırakırken, pandemi acil alım programı tutarını da 1,85 trilyon euroda tuttu ve programın kayda değer şekilde daha hızlı devam edeceğini vurguladı. Euro Bölgesi ekonomisi yılın ilk çeyreğinde aylık %0,3, yıllık %1,3 daraldı. ABD'de Mayıs ayında enflasyon Ağustos 2008'den bu yana ilk defa yıllık bazda beklentileri aşarak %5'i gördü. Küresel piyasalarda, ABD'de güçlü seyreden iş gücü piyasası verileri ve enflasyon baskısıyla ABD Merkez Bankası'nın (Fed) beklenenden önce sıkılaştırıcı para politikası adımları atabileceğine ilişkin endişelerle karışık bir seyir izlendi.  ABD Başkanı Biden Çarşamba günü başlayan turunda ilk durağı İngiltere Başbakan Boris Johnson ve İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth ile görüşecekken, 11-13 Haziran tarihleri arasında G7 Zirvesi'ne katılacak. Türkiye'de işsizlik oranı, martta bir önceki aya göre 0,1 puan azalarak % 13,1 oldu. Söz konusu dönemde işsiz sayısı 4 milyon 236 bin kişiye yükseldi. Sanayi üretimi Nisan ayında aylık %0,9 azalırken, yıllık %66,0 arttı. Yıllık bazda yaşanan güçlü yükseliş geçen yıl aynı dönemde pandemi kaynaklı olarak veride yaşanan sert düşüşten kaynaklandı. Dünya bankası 2021 yılında küresel ekonomi için büyüme tahminini güncelleyerek %5,6'ya çıkarırken Türkiye için büyüme tahminini 0,5 puan artırarak %5'e çıkardı. 14 Haziran'da gerçekleştirilecek NATO Zirvesi'ne katılacak olan Biden, burada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile başkan olarak ilk yüz yüze görüşmesini gerçekleştirecek. Bu görüşmeden çıkması muhtemel haberlere odaklanmış durumda bir piyasa yapısı hafta içinde şekillendi. Haftaya pozitif başlayan BİST100 Endeksi, 1.432-1.464 bandında yukarı yönlü bir seyir izleyerek haftayı %1,95 kazançla 1.461 puandan tamamladı. Haftaya 8,66 seviyesinden başlayan Dolar/TL, bugün 8,2851 seviyesine kadar geriledi.  Pazartesi günü 10,57 seviyesini test eden Euro/TL, hafta boyunca aşağı yönlü seyretti ve bugün 10,10 sınırının altına indi. Yurt dışı yerleşik yatırımcılar 28 Mayıs-4 Haziran haftasında reel olarak (fiyat ve kur etkisinden arındırılmış) 97,7 milyon dolar hisse senedi ve 64,1 milyon dolar repo dâhil Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) sattı. Yurt içi yerleşik gerçek ve tüzel kişilerin toplam döviz mevduatı aynı dönemde 575 milyon dolar azalarak 227.464 milyon dolar olarak gerçekleşti.

 

Uzun Vadede Ne Bekliyoruz…

9,32x olan BİST100 cari F/K çarpanı 9,2x olan 5 yıllık ortalamasına göre %1,1 primli. Türkiye özelinde 2018 ve 2019 yılında artan piyasa volatilitesinin azalmasıyla Borsa İstanbul son dönemde önemli bir ralli yaparak rekor tazelemesine rağmen koronavirüs ve petrol fiyatlarındaki hareketler nedeniyle uluslararası endekslere paralel şekilde 2017 yılından beri en düşük seviyelerini de gördü. Mevcut çarpandaki primin yanında önümüzdeki dönem için belirsizliklerin artıyor olması BİST için aşağı yönlü riskleri artırabilir.

2019’da tamamı ikinci yarıda olmak üzere toplam 1.200 baz puan indirime giderek politika faizini %12,00 seviyesine indiren TCMB, 2020’deki ilk 5 toplantısında 375 baz puan indirimle haftalık repo faizini %8,25’e çekti. 24 Eylül’de son iki yıldaki ilk faiz artırımını gerçekleştirdi ve politika faizini 200 baz puan artışla %10,25’e çekti. 22 Ekim’deki toplantısında ise haftalık repo faizini %10,25 seviyesinde sabit bıraktı. Naci Ağbal göreve geldikten sonra yapılan 19 Kasım toplantısında haftalık repo faizi 475 baz puan artışla  %15,00’e yükseltilirken 24 Aralık toplantısında ise haftalık repo faizi 200 baz puan artışla %17 seviyesine yükseltildi. 2021 yılı Ocak ve Şubat ayı toplantılarında faizde değişikliğe gitmeyen TCMB, 18 Mart’taki toplantısında haftalık repo faizini 200 baz puan artırarak %19’a yükseltti. 6 Mayıs PPK toplantısında ise faiz oranında değişiklik yapmayarak %19’da sabit bıraktı.

Mayıs ayında %0,89 artan TÜFE’nin TCMB beklenti anketine göre; Haziran ayında %1,21, Temmuz ayında %0,75, 2021 yılı sonunda %14,46 ve 12 ay sonrasında %12,12 artması beklenmektedir. Yine aynı ankette Dolar/TL’nin 2021 sonunda 8,95, 12 ay sonrasında ise 9,23 olması öngörülmektedir. Cari dengenin 2021 sonunda 25,7 milyar dolar, 2022 yılında ise 22,4 milyar dolar açık vermesi beklenmektedir. GSYH büyümesinin 2021 ve 2022’de sırasıyla %4,9 ve %4,0 olacağı öngörülmektedir. TCMB haftalık repo faizinin cari ay sonunda %19, 3 ay sonrasında %18,35, 6 ay sonrasında %16,53 ve 12 ay sonrasında ise %14,22 olması beklenmektedir. Hali hazırda %18,82 olan 10 yıllık tahvil faizlerinin 12 ay sonrasında %15,57 seviyesinde dengeleneceği beklenmektedir.

 

Raporun devamı ve detaylı analizler için tıklayınız.

https://www.bmd.com.tr/page/rapor_detay/4880/haftalik-bulten-11.06.2021.htm

Kaynak:BMD
Hibya Haber Ajansı

 
Koronavirüs salgınında vaka sayısı 6 bin 076'ya ulaştı
 
Müsilaj oluşumuna karşı yerli buluş: Eko-bataklık
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uluslararası piyasalar
Dün açıklanan enflasyon verisinin FED’in sıkılaşma için hızla davranmasını ...
Enflasyon geçici
ABD enflasyon verisi sonrasında genel algı enflasyonun geçici olacağı ...
TL mevduat faizleri azaldı, TL kredi faizleri arttı
TL bazlı ticari kredilerin faiz oranı ise aynı haftada bir önceki haftaya ...
 
Enflasyon sonrası yeni rota
ABD enflasyon verisi sonrasında piyasanın risk algısı pozitif olurken, ...
İhracat miktar endeksi %91,8 arttı
İhracat miktar endeksi Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %91,8 ...
Küresel piyasalar
Dün ABD piyasaları, kritik enflasyon verisinin endişe verici artış göstermeyeceği ...
 
Piyasadan haberler
YBTAS… Genel Kurul Gündeminin dokuzuncu maddesi uyarınca Kar Payı dağıtılmamasına karar verilmiştir.
Küresel piyasalarda kararsız görünüm sürüyor
Küresel piyasalardaki kararsız ve karışık tablo dün de devam etti.
Piyasalara dair gelişmeler
Haftanın üçüncü işlem gününde ABD vadeliler alıcılı, Asya ise karışık.
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri