%>
end if
if (page="arsiv")and(arsivtarih="") then
arsivtarih=request.querystring("yil") & "-" & request.querystring("ay") & "-" & request.querystring("gun")
end if
if (page="etkinlik")and(etkinliktarih="") then
etkinliktarih=request.querystring("yil") & "-" & request.querystring("ay") & "-" & request.querystring("gun")
end if
if siteneekle<>"" then page="siteneekle"
if faydalilinkler<>"" then page="faydali"
if videoid<>"" then page="video_detay"
if galeriid<>"" then page="foto_detay"
if videokatid<>"" then page="video_galeri"
if galerikatid<>"" then page="foto_galeri"
if etiket<>"" then page="anahtarliste"
if haberid<>"" then
haberidsp=split(haberid,"-")
haberid=haberidsp(0)
haber.open "select haberid,haberbaslik,haberustbaslik,haberozet,haberresim,habersaat,habertarih,haberanahtar,direktlink from haber where " & checktarih & " and haberid='" & haberid & "'",baglanti,0
baslik=trim(replace(haber("haberbaslik") & " ","''","'"))
ozet=replace(haber("haberozet"),"''","'")
url="http://" & fulldomain & "/haber/" & baslikdegistir(baslik) & "/" & haberid
htarih=formatdatetime(haber("habertarih"),1)
hsaat=formatdatetime(haber("habersaat"),4)
metatarih1=right("00" & month(haber("habertarih")),2) & "/" & right("00" & day(haber("habertarih")),2) & "/" & year(haber("habertarih")) & " " & formatdatetime(haber("habersaat"),4)
metatarih2=year(haber("habertarih")) & right("00" & month(haber("habertarih")),2) & right("00" & day(haber("habertarih")),2)
resim=replace(haber("haberresim"),"''","'")
keywords=haber("haberanahtar")
if keywords="" then
keywords=replace(baslik," ",",")
end if
if haber("direktlink")<>"" then response.redirect(haber("direktlink"))
haber.close
end if
if page="foto_detay" then
haber.open "select * from galeri where galeriid='" & galeriid & "'",baglanti,0
baslik=replace(haber("galeribaslik"),"''","'")
ozet=replace(haber("galeribaslik"),"''","'") & " fotoğrafları."
htarih=formatdatetime(haber("galeritarih"),1)
hsaat=formatdatetime(haber("galeritarih"),4)
resim=replace(haber("galeriresim"),"''","'")
url="http://" & fulldomain & "/galeri/" & baslikdegistir(haber("galeribaslik")) & "/" & galeriid
haber.close
end if
if page="video_detay" then
haber.open "select * from video where videoid='" & videoid & "'",baglanti,0
baslik=replace(haber("videotitle"),"''","'")
ozet=replace(haber("videosummary"),"''","'") & " fotoğrafları."
htarih=formatdatetime(haber("videodate"),1)
hsaat=formatdatetime(haber("videodate"),4)
resim=replace(haber("videoimage"),"''","'")
url="http://" & fulldomain & "/video/" & baslikdegistir(haber("videotitle")) & "/" & videoid
haber.close
end if
if etiket<>"" then
set fana=server.createobject("adodb.recordset")
fana.open "select * from haber where haberanahtar2 like('%#" & etiket & "#%') limit 1",baglanti,,3
ans2=fana("haberanahtar2")
anahtars=split(fana("haberanahtar"),",")
anahtars2=split(right(ans2,len(ans2)-1),"#")
for i=0 to ubound(anahtars)
if anahtars2(i)=etiket then etiket2=anahtars(i)
next
baslik=etiket2 & " haberleri"
ozet=sitename & " sitesinde yer alan " & etiket2 & " haberlerinin tamamı."
url="http://" & fulldomain & "/etiket/" & etiket & "/"
fana.close
set fana=nothing
end if
if page="yazar" then
sql="select * from koseyazisi,yazar where koseyazisiyazar=yazarid and id='"& yaziid & "' order by koseyazisi.id desc limit 1"
haber.open sql,baglanti,adopenforwardonly
baslik=replace(haber("yazarad") & " - " & haber("koseyazisibaslik"),"''","'")
ozet=replace(haber("yazarad") & " adlı yazara ait " & haber("koseyazisibaslik"),"''","'") & " başlıklı köşe yazısı."
resim=trim(replace(haber("yazarresim") & " ","''","'"))
url="http://" & fulldomain & "/yazar/" & baslikdegistir(haber("koseyazisibaslik")) & "/" & yaziid & "/"
haber.close
end if
if katid<>"" then
katid=cint(katid)
kategori.open "select * from kategori where kategoriid=" & katid,baglanti,0
kategoriadi=replace(kategori("kategoriadi"),"''","'")
mtitle=kategori("mtitle")
mdesc=kategori("mdesc")
keywords=kategori("mkeyword")
kategori.close
end if
%>
Yeni stratesji çerçevesinde Türk birlikleri Kabil ve çevresinde devriyeye çıkıyorlar.
Afganistan’daki ABD ve Uluslararası Güvenlik Destek Gücü ISAF’ın komutanı General Stanley A. McChrystal, Türk birliklerinin Afgan güvenlik güçleriyle birlikte Kabil ve çevresinde güvenliği sağlamaya başladıklarını açıkladı.
“Türk birlikleri Kabil’de güvenliği sağlamanın yanı sıra ayaklanmaya karşı mücadelede de çok başarılı” diyen General McChrystal, sorularımızı söyle yanıtladı:
Muhteşemler... Bunu çok iyi yapıyorlar
Yeni strateji çerçevesinde Türkiye’den ne bekliyor sunuz?
Türk askerlerinin resmi rolü Kabil ve çevresinde Afganistan hükümet güçleri ile birlikte güvenliği sağlamak. Bunu çok iyi yapıyorlar. Muhteşemler. Bir başka resmi olmayan rolleri daha var. O da ayaklanmaya karşı mücadele. Orada da çok başarılılar. Kültürel yakınlıkları nedeniyle sadece Afganistan halkı ile değil, Afganistan Hükümeti ile de çok özel ve etkili biçimde ilişki kuruyorlar.
Türkiye’den yeni bir talepte bulunmak NATO’da siyasi seviyede ele alınmalıdır. Bu benim işim değil. Ama şunu söyleyebilirim. Afganistan Hükümeti Kabil’de güvenlik konularında liderliği üzerine aldı. Bu ortakların rolünü azaltmıyor. Ama bugüne kadar uygulanan eğitimlerden farklı bir uygulama gerekiyor. Türk askerleri Afgan askerlerini eğitiyorlar, bazı değişiklikler var. Altı yıl önceye göre daha gelişmiş güvenlik birimleri ile ortak çalışılıyor. Bu büyük bir misyon.
Eğitimde çavuşlara çok ihtiyacımız var
Yeni stratejinin eğitim misyonu ne anlama geliyor?
Bu çok büyük bir misyon. Afgan asker ve polis gücünü yetiştirmeyi ve güvenlik sorumluluğunu onlara bırakmayı amaçlıyoruz. Amaç hükümetin ülke çapında kontrolü sağlaması. Profesyonel yetenekleri geliştirmek için müttefiklerimizden daha fazla sayıda eğitimciye ihtiyaç var. Çavuşlara mesela. Okullar açmayı, eğitim kampları geliştirmeyi planlıyoruz. Okuma yazma da öğreteceğiz, yolsuzlukla mücadele programları uygulayacağız. Olumlu olan şu ki, bu güne kadar güvenlik için halktan çok büyük ölçüde başvuru aldık. Eğitimin özelliği güvenlik güçlerini sahada eğitmek. İlk eğitimden sonra onları sahaya göndereceğiz. Sahada öğrenecekler.
Onların arasından liderler yetiştirmek istiyoruz. Yeni stratejiye göre her bölgedeki Afgan güçlerinin yanına o bölgeden sorumlu ittifak gücünü partner olarak vereceğiz. Mesela Türk birlikleri böyle bir programa başladı. Afganistanlılarla birlikte eğitim yapıyor, devriye çıkıyor, birlikte operasyonlara gidiyorlar. Birlikte yaşıyor ve birlikte örgütlüyorlar. Birbirlerine anlayışı derinleşiyor.
Komuta entegrasyonu nasıl olacak?
Üzerinde çalıştığımız konu. Biz Afganistan güvenlik güçlerine resmen komuta etmiyoruz. Onlar egemen bir ülkenin güçleri. Ama her noktada Afgan ve birlikte çalıştıkları ittifak komutanları arasında ilişki var. Planlama ve güçlerin birlikte hareketi ortak kararlarla oluyor. Tabii 44 üye ülkenin bulunduğu bir yerde komuta entegrasyonu kolay değil. O yüzden komutanlarımıza esneklik tanıyorum. Kendi çözümlerini kendileri bulacaklar.
Türk askeri Kabil’de güvenlik devriyesi
Türk birliklerini Afgan güvenlik güçleri ile birlikteyken kim koruyacak?
Her nokta, her yerel komutan kuvvetlerini korumak için taktik kararlarını alacak. Eğer savaş gücü olmayan bir birlik olarak Afgan birliklerine eşlik ediyorsanız, o noktada askerlerini riske atmamak komutanın vereceği karara bağlı olacak.
Yeni durum Türk birlikleri için ne alama geliyor?
Türkler Kabil ve çevresinde güvenlik için devriye geziyor. Ama Türk askerleri aktif operasyonların dışında değiller. Ancak çok dikkatliler ve işlerinde çok iyiler.
Gizli bağ, Afgan halkına seygiyle yaklaşmanız
ABD’nin Afganistan ve Pakistan Özel Temsilcisi Richard Holbrooke Türk birliklerinin Afganistan’da çok özel bir konuma sahip olduklarını söylüyor. Bu Müslüman olmalarından mı kaynaklanıyor?
Tabii ki her üye ülkenin önemi ve katkısı büyük. Ama Türkiye NATO üyesi, Afganistan tarihi ile bağları var ve Müslüman. Bunları alt alta koyduğunuzda diğer müttefiklerin hiçbirinde olmayan özellikler olduğunu göreceksiniz. Biz bazen askerleri sayı gibi görüyoruz. Bin asker, bin eş, bin anne baba, bin çocuk demek. Yaralandığımızda ya da hayatlarımızı kaybettiğimizde en büyük bedeli onlar ödüyor. Türk askerleri Afgan halkı için savaşıyor, onlara hizmet ediyor ve bunun karşılığında ne zengin oluyorlar ne bir şey kazanıyorlar. Bazen onlara bakarken, Afgan halkına öyle bir empati ve sevgi ile yaklaştıklarını görüyorum ki işte Türk askerlerinin Afganistan halkı ile gizli bağı bu diyorum.
Küfür, hakaret içeren; dil, din,
ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük
harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP
adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin
yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma
ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından
kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
Bu haber henüz yorumlanmamış...
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız
üzerinden yapın hemen onaylansın...