Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Yerlikaya: Lütfen trafik kurallarına harfiyen uyalım
Bakan Yerlikaya: Lütfen trafik kurallarına harfiyen uyalım
Bakan Şimşek: Cumhurbaşkanımızın tam destek verdiği programımızı daha da güçlendireceğiz
Bakan Şimşek: Cumhurbaşkanımızın tam destek verdiği programımızı daha da güçlendireceğiz
Bayram tatilindeki kazalarda 75 kişi hayatını kaybetti
Bayram tatilindeki kazalarda 75 kişi hayatını kaybetti
BM Turizm E-Kütüphanesi’nin elektronik kaynakları ücretsiz olarak erişime açıldı
BM Turizm E-Kütüphanesi’nin elektronik kaynakları ücretsiz olarak erişime açıldı
5 terörist etkisiz hale getirildi
5 terörist etkisiz hale getirildi
HABERLER>EKONOMİ
17 Şubat 2021 Çarşamba - 11:49

Piyasa analizi

Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Gara'da gerçekleştirilen operasyonun ‘tehditlerin yoğun olduğu yerlere doğru genişletileceği ve güvenli hale getirilen yerlerde ne kadar gerekiyorsa o kadar kalınacağına’ yönelik haklı açıklamalarını piyasa bir jeopolitik risk olasılığının belireceği şeklinde algılandı.

Piyasa analizi

Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Irak’ın Kuzeyinde bulunan Gara kentine gerçekleştirilen operasyonun ‘tehditlerin yoğun olduğu yerlere doğru genişletileceği ve güvenli hale getirilen yerlerde ne kadar gerekiyorsa o kadar kalınacağına’ yönelik haklı açıklamalarını piyasa potansiyel bir jeopolitik risk olasılığının belireceği şeklinde algıladı. Bu sayede Bist100 endeksi sert satışlar ile karşılaşarak 1522 seviyelerine kadar geri çekildi. Bu seviyenin ardından bir miktar tepkinin oluşması sonucu endeks günü %1.26 değer kaybı ile 1542,82 puanda kapatarak küresel piyasalardan negatif ayrıştı.

Global piyasalarda ise St. Louis Fed Başkanı James Bullard'ın enflasyonda yükseliş beklediğine yönelik açıklamaları sonrası ABD 10 yıllık tahvil faizi %1.30 seviyesine yaklaştı. Bu sayede ons altın fiyatlarında sert geri çekilme yaşanarak 1800 seviyesinin aşağısına kaydığını gördük.

Açıklanan verileri incelediğimizde ise; ilk olarak Almanya’da Şubat ayı ZEW endeksi 59.6 olan beklentileri aşarak 71.2 seviyesinde gerçekleşti. Euro Bölgesi’ne ilişkin geçtiğimiz yılın dördüncü çeyrek büyüme datası ise ekonominin %5 oranında daraldığını gösterdi. Bu verilerin yanında ABD’den gelen New York Empire State imalat endeksi Şubat ayında 12,1 değeriyle 5 ayın en yüksek seviyesine yükseliş kaydetti.? Ekonomi gündeminde . İlk olarak Ocak ayı perakende satışlar verisini takip ediyor olacağız. Beklenti çekirdek veride %1 ve manşet tarafta ise %1.1 artış yaşanacağı yönünde. Bu verilerin yanında ÜFE ve sanayi üretimi dataları da piyasanın takibinde bulunacak. Özellikle ÜFE verisinin önemli olduğunu ve aylık %0.4 artış kaydedileceği beklentisinin bulunduğunu söyleyelim.

Günü en önemli gelişmesi FED’in 26-27 Ocak tarihli FOMC toplantısının tutanaklarının açıklanıyor olması… Üyelerin enflasyon beklentileri ve bu paralelde politikalarının nasıl şekilleneceğine ilişkin tartışmalarının görülecek olması piyasanın odağında bulunacak. Tutanaklar gece saat 22.00’da açıklanacak.

BIST-100..20g ort üzerinde kalındıkça yeni zirve denemeleri gerçekleştirebilir ve dirençlerini 1552 – 1568 ve 1582 olarak grmeye devam ediyoruz. 20g ort 1530 aşağısında ise gün içerisinde 1505 desteği test edilebilir. Kritik destek ise 1484 olacaktır.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

Dün Wall Street'te Dow Jones Sanayi Endeksi'nin rekor seviyeden kapanmasının ardından bu sabah ABD vadeli endekslerinde hafif bir gerileme ve Avrupa vadelilerinde karışık bir seyir gözleniyor. Dow Jones Sanayi Endeksi 5 puan, yüzde 0,02, S&P 500 vadeli endeksi 1,75 puan, yüzde 0,04 ve Nasdaq 100 vadeli endeksi 9,25 puan, yşüzde 0,07 ekside. Avrupa'da FTSE 100 vadeli endeksi 9,5 puan artışla yüzde 0,14 yukarıda. FDAX 21 puan, yüzde 0,15 ve Eurostoxx 50 5 puan, yüzde 0,13 ekside.

Japonya Maliye Bakanlığı verilerine göre Ocak ayında ihracat, denizaşırı talepteki istikrarlı toparlanmanın etkisi ile geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,4 arttı. Ekonomistlerin beklentisi yüzde 6.8 artış olması yönündeydi. Japonya'da çekirdek makina siparişleri Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 5,2 arttı. Ekim ve Kasım aylarında artan siparişlerin Aralık ayında yüzde 6,2 azalması bekleniyordu

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde ile büyüme ve istihdamı teşvik edecek politika araçlarını görüştü. Açıklamada, söz konusu görüşmede, Yellen'ın yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınını sona erdirme, güçlü küresel ekonomik toparlanmayı destekleme, finansal istikrarı sürdürme ve iklim değişikliği tehdidi de dahil olmak üzere ortak öncelikleri ele aldığı aktarıldı.

Kovid-19 virüs aşısını geliştiren Alman biyoteknoloji firması BioNTech'in kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin, "Bu virüsün bizimle kalacağı çok açık. Bu sadece 2021 ve 2022'nin geçici bir sorunu değil. Bu gelecek 10 yıl için bir zorluk oluşturuyor." Dedi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global Ratings, Türkiye İş Bankası'nın uzun ve kısa vadeli kredi notlarını B+/B olarak teyit ederken, görünümü ise 'negatif'ten 'durağan'a yükseltti.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global, daha istikrarlı makroekonomik ortamın Türk banhkalarının varlık katiletesinde beklentilerin ötesinde bir kötüleşme riskini sınırlayacağını öngördüklerini bildirdi.

Türkiye’nin AB’nin vergi kaçakçılığı konusundaki kara listesine şimdilik alınmayacağı bildirildi. AB haziran sonuna kadar, altı AB ülkesindeki Türk vatandaşlarının vergi bilgilerinin otomatikman paylaşılmasını istiyor.

New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde, 23 Şubat tarihindeki jüri seçiminin ardından 1 Mart’ta başlayacağı açıklanan Halkbank davası temyiz engeline takıldı. New York İkinci Bölge Mahkemesi, Halkbank ve New York Güney Bölgesi Başsavcılığı'ndan, 17 Mart tarihine kadar davayla ilgili dilekçelerini sunmalarını istedi. Bir üst mahkemenin bugün aldığı kararla birlikte, 23 Şubat’ta yapılacak jüri seçimi ve 1 Mart’ta başlayacağı belirtilen seri duruşmalarla ilgili federal mahkemenin kararının durdurulacağı belirtiliyor.

ABD'de dün hızlanan ekonomi ve teşvik paketlerinin nflasyon yaratacağı endişesi ile tahvil faizlerinde yukarı yönlü yönlü hareket izlendi. Hareket ile küresel tahvillerde 2013 yılı başından bu yana görülen en kötü yıl başlangıcı genişlemiş oldu. Dünkü işlemlerde 30 yıllık tahvil faizi de %2'nin üzerine çıkmıştı. Sabah itibarıyla ABD 10 yıllık tahvil faizi %1,294, 30 yıllık tahvil faizi %2,072 seviyelerinden işlem görüyor

ABD Hazine kağıtı getirilerin yükselmeye devam etmesi ve ABD Doları'nın güçlenmesi uluslararası piyasalarda altın fiyatının 2 haftanın en düşük seviyelerine gerilemesine yol açtı. Dün 1818 ve 1801 desteklerini aşağı kıran spot altın fiyatı bu saban 1786,66 dolar/ons seviyesine kadar geriledi. Şu sıralarda da düne göre yüzde 0,13 kayıpla 1792,96 dolar/ons seviyesinde.

 

Kaynak:A1 Capital
Hibya Haber Ajansı

 
Piyasalar riskleri hatırladı
 
Nemli maske, koruyuculuğunu tamamen kaybediyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Piyasalar riskleri hatırladı
Korona virüs hâlâ en önemli risk unsuru olarak kalmaya devam etse de istatistiklerde ...
Ekonomik gelişmeler
Asya’da tatil etkisi dışında açık olan piyasalarda iyimserlik devam ediyor. ...
Küresel piyasalar
Dün Avrupa piyasalarında, İngiltere piyasalarında %2’yi aşan yükseliş ...
 
DOLAR/TL gerilerken, borsa dirençleri kırıyor
Dolar/TL’de geri çekilme devam ediyor. Dün 7.00 desteğinin aşağısını kıran ...
USDTRY 7 altında
Piyasaların risk algısı pozitif olurken, yatırım temasında parasal genişleme ...
Türkiye genelinde 2021 Ocak ayında 70 bin 587 konut satıldı
Türkiye genelinde konut satışları 2021 Ocak ayında bir önceki yılın aynı ...
 
Piyasalarda bugün
TCMB Faiz Kararı Perşembe günü açıklanacak.
TCMB pas geçiyor
Piyasalarda Fed’in bilançoyu gerektiği kadar büyütme sinyali öne çıkmaktadır.
Bu hafta ne oldu
Geride bıraktığımız haftada yurt içinde sanayi üretimi ve cari denge verileri ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri