Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
23 Nisan'da 23 gemi, 23 liman ziyareti gerçekleştirdi
23 Nisan'da 23 gemi, 23 liman ziyareti gerçekleştirdi
MSB: Son 1 haftada 54 terörist etkisiz hale getirildi
MSB: Son 1 haftada 54 terörist etkisiz hale getirildi
Meteoroloji'den kuvvetli rüzgar ve toz taşınımı uyarısı
Meteoroloji'den kuvvetli rüzgar ve toz taşınımı uyarısı
Bozdoğan-29 operasyonlarında 23 şüpheli yakalandı
Bozdoğan-29 operasyonlarında 23 şüpheli yakalandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail ile ticari ilişkileri artık ayakta tutmuyoruz, bu iş bitti
Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail ile ticari ilişkileri artık ayakta tutmuyoruz, bu iş bitti
HABERLER>EKONOMİ
11 Şubat 2021 Perşembe - 11:17

Küresel piyasalar

Dün ABD piyasaları, beklentinin altında gelen enflasyon verisi ve Fed Başkanı Powell’ın genişlemeci para politikasının sabırlı bir şekilde devam ettirileceğini vurgulamasına karşın karışık seyir izledi.

Küresel piyasalar

Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Olumlu gelen enflasyon verisi ve Powell’ın güvercin konuşmasına karşın karışık seyir izledi

Dün piyasalarda neler oldu?

Dün ABD piyasaları, beklentinin altında gelen enflasyon verisi ve Fed Başkanı Powell’ın genişlemeci para politikasının sabırlı bir şekilde devam ettirileceğini vurgulamasına karşın karışık seyir izledi. Enflasyon verisi manşet ve çekirdek bazda Ocak ayında yıllık olarak %1,4 yükselerek enflasyonist endişeleri mevcut durumda dizginlediğini gözlemledik. Öyle ki ABD 10 yıllık tahvil faizleri dün %1,1290 seviyesine geriledi. Fed Başkanı Powell da yaptığı konuşmada, istihdam piyasasının güçlü olmaktan oldukça uzak olduğunu belirtirken, işgücü piyasasında tam iyileşme için daha fazla mali destek gerektiğini vurguladı. Gevşek para politikası duruşunda sabırlı olacaklarını yineleyen Powell, istihdam ve enflasyon hedeflerine ulaşana kadar destekleyici duruşun sürdürüleceğini ifade etti. Ocak ayında gerçek işsizlik oranı %10'a yakın olduğunu belirten Powell, ekonomik toparlanmanın, virüsün kontrol altına alınması ve toplumun aşılanmasına bağlı olduğu ve varlık alımlarının ekonomide kayda değer iyileşme görülene kadar aynı hızda süreceği ifadelerini kullandı. Enflasyondaki artışın uzun bir süre kayda değer olmayacağını vurgulayan Powell, enflasyonda olası bir artışa karşı Fed'in elinde araçlar olduğunu belirtti. Enflasyonda büyük bir artış ve kalıcı bir yükseliş beklemediklerini ifade eden Powell, ekonomi açıldıktan sonra harcamalarda bir patlama olabileceğini de ekledi. Fed'in politika desteğini çekmeyi hiç düşünmediğini vurgulayan Powell, politika değişikliğini görmeden önce gerçek enflasyon artışını görmeleri gerektiğini belirtti. Nasdaq endeksi %0,25 düşüşle 13.972,53 puan seviyesinden kapanış yaparken, Dow Jones endeksi de %0,20 değer kazancıyla 31.437,80 puan seviyesine yükseldi. S&P 500 endeksi de %0,03 gerileme ile 3.909,88 puandan günü tamamladı.

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah GOÜ piyasaları Çin ve Güney Kore piyasalarının kapalı olduğu günde düşük hacimli işlemlerde ılımlı alıcılı seyir izliyor. Çin piyasalarının Çin yeniyılı tatili nedeniyle 18 Şubat Perşembe gününe kadar kapalı olacağını belirtmek isteriz. ABD vadeliler cephesinde de hafif pozitif görünüm hakim.

Bugün yurt dışında ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisi izlenecek. 30 Ocak haftasında 779K sevyesine gerileyen verinin 6 Şubat haftasında da düşüşünü sürdürdüğü ve 758K seviyesine gerilediği tahmin ediliyor.

Gelecek gündemde neler var?

Haftanın geri kalanında ABD’de Michigan tüketici güveni verileri takip edilecek. Michigan tüketici güveni Şubat ayı öncü verisinin de 1,7 puanlık ılımlı artışla 80,7 seviyesine yükseleceği tahmin ediliyor. Yeni haftada ABD’de ÜFE, konut, üretim, perakende satışlar, haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve PMI verileri takip edilecek. Aralık ayında manşet ve çekirdek bazda sırasıyla aylık bazda %0,7 ve %1,4 gerileyen perakende satışlar verisinin her iki bazda %0,8 artış kaydetmesi bekleniyor. Diğer yandan sanayi üretimi verisinin aylık bazda %0,4 artış kaydetmes, beklenirlen, Philly Fed Şubat ayı verisinin 7,5 puan düşüşle 19 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Euro Bölgesi’nde sanayi üretimi, büyüme, ZEW beklenti anketi, tüketici güveni verilerine ek olarak PMI verileri izlenecek. Kasım ayında yıllık bazda %0,6 düşüş kaydeden sanayi üretimi verisinin, Aralık ayında değişim göstermediği öngörülüyor. Asya özelinde Japonya’da büyüme, üretim, makina siparişleri, ulusal TÜFE ve PMI verileri izlenecek. Çin’de ise veri akışı sakin seyredecek.

Kaynak:Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Piyasaların yönü
 
Üniversite adayları, HES kodunuzu almayı unutmayın
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Piyasaların yönü
BIST100 endeksi güne %0.61 değer kazancıyla 1,553 puandan başladıktan ...
Teşvik ve aşı hikayesi
BIST100 endeksi de güne %0,6 - %0,8 arasında alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. (Ziraat Yatırım)
ABD'deki teşvik paketine ilişkin gelişmeler önemini koruyor
ABD’deki destek paketine ilişkin gelişmeler gündemdeki yerini ve önemini koruyor.
 
Pozitif hava devam ediyor
Dün ABD borsalarında yeni rekorlar öncülüğünde küresel hisse piyasalarındaki ...
Enflasyon algısı
Piyasalarda Biden’in teşvik paketi beklentisi Şubat ayının ana hikâyesi ...
Haftaya pozitif başlangıç
BIST100 endeksi yükselme ivmesinde düşüş yaşasa da geçtiğimiz haftayı 1.527’den kapattı.
 
Teşvik beklentilerinin artması
BIST100 endeksinin, yurtdışı piyasalardaki olumlu görüntüden daha az faydalanabileceğini ...
Pandemiye rağmen ülkemize kazandırdığımız döviz 4.5 milyar dolar oldu
Pandemi döneminde taze meyve sebze ihracatımız % 21 artışla 2 milyar 731 ...
Haftalık piyasa takvimi 8-12
ABD’de Tüketici Fiyat Endeksi, Toptan Stoklar, DOE Petrol Stokları, Hazine ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri