Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
KPSS başvuruları başladı
KPSS başvuruları başladı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Siyaset yumuşama dönemine girdi
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Siyaset yumuşama dönemine girdi
Bakan Bolat: 2024 Nisan ayındaki ihracatımız, en yüksek ikinci nisan ayı ihracatı oldu
Bakan Bolat: 2024 Nisan ayındaki ihracatımız, en yüksek ikinci nisan ayı ihracatı oldu
Milli sporcu Arın, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'na katılmaya hak kazandı
Milli sporcu Arın, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'na katılmaya hak kazandı
1 Mayıs’ta polise taş ve sopayla saldıran 29 şüpheli yakalandı
1 Mayıs’ta polise taş ve sopayla saldıran 29 şüpheli yakalandı
HABERLER>EKONOMİ
9 Kasım 2021 Salı - 12:13

Günün gelişmeleri

Dün yurtiçinde veri akışı sakindi. BİST100 endeksinde tarihi rekora koşmaya devam etti ve günü % 1.58 değer kazanarak 1608,54 puandan tamamlarken toplam işlem hacmi 25,6 milyar lira seviyesinde gerçekleşti.

Günün gelişmeleri

TÜRKİYE:  Dün yurtiçinde veri akışı sakindi. BİST100 endeksinde tarihi rekora koşmaya devam etti ve günü % 1.58 değer kazanarak 1608,54 puandan tamamlarken toplam işlem hacmi 25,6 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran % 3,48 ile metal ana sanayi olurken, en çok gerileyen ise % 0,35 ile spor oldu. Dün Usd/Try ise yatay hareket eğilimini sürdürdü. Usd/Try kısa vadede 9.40-9.85 bandı arasında hareketine devam ederken küresel bazda dolarda beklediğimiz güçlenme kurun daha aşağı salmasına neden olurken her düşüş alış fırsatı yaratmaya devam ediyor.  BİST100 endeksi ise küresel bazda borsalara ayak uydurarak rekor kırmayı sürdürürken bugün borsada 1580 seviyesi bizim için önemli olacaktır. 1580’nin üzerinde alış yapısının devamını bekliyor iken bu seviyenin kırılması halinde satışlar ön plana çıkabilir. TCMB hem faiz politikasını ayarlamak hem de ekonomide likidite dengesini kurmak adına zorunlu para karşılıklarında  artırımına gitti. TCMB, yabancı para mevduat/katılım fonu yükümlülükleri için zorunlu karşılık oranlarının tüm vade dilimlerinde 200 baz puan artırılması kararı alırken TL zorunlu karşılıkların altın cinsinden tesis edilmesinde üst limit % 15'ten % 10'a düşürüldü. TCMB’den yapılan açıklamada, “Alınan bu kararlarla, Türk lirası cinsinden zorunlu karşılık tesislerinin yaklaşık 7,4 milyar TL, yabancı para cinsinden zorunlu karşılık tesislerinin ise yaklaşık 3,8 milyar ABD doları karşılığı tutarında artması öngörülmektedir” denildi.

Bugün yurtiçinde veri akışı sakin. ABD’den gelecek ÜFE verileri yurtiçi piyasa fiyatlamasında da etkili olabilir.

ABD:  Dün ABD’de veri akışı sakindi. Ancak Fed üyelerinin konuşmaları ön plandaydı. Fed’in şahin olarak bilenen üyelerinden Bullard yaptığı açıklamalarda 2022’de % 4’tan fazla büyüme beklediğini söylerken 1. çeyrekte işsizlik oranınında % 4’ün altına düşmesini beklediğini, 2022’de 2 faiz artışı öngördüğünü ve enflasyonun  ısrarcı durması halinde ise daha sert aksiyonların alınabileceğini vurguladı.  Fed Başkan Yardımcısı Clarida ise enflasyonun beklenenden yüksek kalmaya devam ettiğini ama enflasyonda geri çekilme beklemeye devam edildiğini ifade ederken faiz artışı için istihdam ve enflasyon hedefinin 2022’nin sonuna doğru yakalanabileceğini düşündüğünü dile getirdi. Clarida istihdam piyasasında ve küresel tedarik zincirindeki sıkıntılar düzeldikçe enflasyonist baskıların da azalacağını vurguladı. Chicago Fed Başkanı Charles Evans, enflasyonun önceden tahmin edilenden daha yüksek kalacağı yönünde bir miktar tedirginlik yaşasa da Fed'in 2023'e kadar faizleri artırma ihtiyacı olmayacağına inanmaya devam ettiğini söylerken Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, varlık alımlarının azaltılması tamamlanana kadar Fed'in faiz oranlarını yükseltmesini beklemediğini, ancak ihtiyaç olması halinde Fed'in yüksek enflasyona karşı harekete geçmeye hazır olduğunun altını çizdi.  Fed üyelerinden gelen açıklamalar piyasa tarafında hareketlilik yaratmazken piyasadaki sakin seyir devam ediyor. Özellikle Fed’in taperingi sonrası piyasanın bu kadar sakin kalması bizim için endişe yaratmakta. Genelde bu tür önemli kararların ardından böyle havaların yaşanması halinde arkasından sert fiyat oluşumları gözlemlemişizdir. Bu seferde küresel piyasaların aynı noktaya doğru gidip gitmeyeceğini izleyeceğiz. Dün dolar endeksinde bir miktar geri çekilme yaşanırken ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde hafif alım görüldü ABD 10 yıllık tahvil faizleri bu sabah itibariyle % 1.48’inden işlem görmekte. ABD borsalarını dünü yataya yakın alıcılı tamamlarken Dow Jones rekor tazeledi. ABD Temsilciler Meclisinin, Başkan Joe Biden'ın ekonomi planının ilk aşamasını oluşturan ve üzerinde uzun süredir müzakere edilen yaklaşık 1 trilyon dolarlık altyapı paketini n onaylanması ABD endeksleri üzerinde pozitif etki yarattı.

Bugün ABD’de üretici maliyetleri enflasyonu (ÜFE) açıklanacak. Küresel bazda enflasyonist hareketler yukarı yönlü olmaya devam ederken ABD’de de ÜFE’nin artacağı tahmin edilmekte.  Aylık bazda ÜFE’nin % 0.6 gelmesi beklenirken yıllık bazda ÜFE’nin % 8.7’ye çıkılacağı tahmin edilmekte. ÜFE, ABD’de  en son 2008 krizi öncesi % 10 seviyelerine yükselmişti. Küresel anlamda yaşanan gıda, enerji, navlun,ücretler ve bazı malların tedarikinde görülen artışların devam etmesi enflasyonda yükseliş eğilimini desteklemekte ancak özellikle ücretlerdeki artış enflasyonun çok fazla önümüzdeki dönemde de düşüşü engelleyecek bir gelişme olarak görüyoruz. Çekirdek ÜFE’de beklenti aylık bazda % 0.5 iken yıllık bazda beklenti % 6.8’de oluşmakta. Bugün ayrıca Fed Başkanı Powell’ın FED, Kanada Merkez Bankası, İngiltere Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası tarafından ortaklaşa düzenlenen ekonomi ve merkez bankacılığında çeşitlilik ve kapsayıcılık konulu konferansta bir konuşma yapması beklenmekte.

EURO BÖLGESİ:  Dün Euro Bölgesi’nde Sentix tüketici güveni  beklentilerin üzerinde 18.3 puana yükselirken  3 aylık düşüş trendini de sonlandırmış oldu.  Eur/Usd paritesinde dün tepki alımları yaşanırken doların küresel bazda sakin seyretmesi paritede daha sert satışların gelmesine engel olmakta. 1.17 seviyesi kırılmadığı sürece paritede satış baskısı devam ediyor. Eur/Try kurunda ise yükseliş eğilimi devam ediyor. Avrupa borsaları dünü karışık kapattı. Avrupa Merkez Bankası baş ekonomisti Philip Lane, Avrupa'nın güçlü bir toparlanma göstermesini sağlayacaklarını ve finansman maliyetlerinde gereksiz bir ayarlamanın bu toparlanmayı rayından çıkarmasına müsaade etmeyeceklerini söylerken enflasyonun yüksek seyrettiğini ancak bunu geçici olarak gördüklerini yineledi. Lane, yaşanan arz darboğazlarının ve yüksek enerji maliyetlerinin bu yüksek enflasyonun arkasında olduğunu vurguladı. Lane, arz darboğazlarının gelecek yıl hafifleyeceğine, enerji fiyatlarının sabit kalacaklarına veya düşeceklerine inandıklarını da ifade etti.

Bugün Euro Bölgesi’nde Zew ekonomik güven endeksinin 20.6 puan açıklanması beklenirken Almanya’dan gelecek ZEW ekonomik güven endeksinin ise 20.3 puan açıklanması tahmin edilmekte. Küresel bazda yaşanan tedarik sıkıntıları nedeniyle Avrupalı üreticiler hammaddeye ulaşmakta sorun yaşarken verilerde son aylarda ciddi düşüş görülmekte. Bu düşüşün devam edip etmeyeceğini izleyeceğiz. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde’nin de Fed Başkanı Powell’ın katılacağı sunumda bir konuşma yapması bekleniyor.

BİST100

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1599 seviyesinin altında önce 1590 ve arkasından 1580 desteğine kadar geri çekilme potansiyeli yüksek.

Yukarıda ise 1615 direncinin kırılması halinde önce 1623 ve arkasından 1632 direncine doğru hareketler hız kazanabilir.

VİOP

Teknik olarak baktığımızda VIOP endeksinde yukarıda ise 1789 seviyesinin kırılması halinde önce 1800 ve arkasından 1818 direnci test edilebilir.

Aşağıda ise 1766 desteğinin altında önce 1756 ve arkasından 1749 desteğine doğru düşüşler kaydedilebilir.

USD/TRY

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 9.6830 seviyesinin kırılması halinde önce 9.6320 ve arkasından 9.5715 seviyesi test edilebilir.

Yukarıda ise 9.7145 direncinin üzerinde önce 9.7450 ve arkasından 9.7930 direncine doğru yükseliş görülebilir.

ALTIN

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1828 seviyesinin altında önce 1834 ve arkasından 1845 desteğine kadar düşüş devam edebilir.

Yukarıda 1813 direncinin kırılması halinde önce 1800 ve arkasından 1790 direnci test edilebilir.

ŞİRKET HABERLERİ

#AKYHO AKDENİZ YATIRIM HOLDİNG - Şirket ile bağlı ortaklığı Nanox Kimyasal Ürünler arasında klordioksit üretim tesisini ve bu tesis içerisinde üretim unsurlarına ait tüm maddi olan ve maddi olmayan varlıkların tamamının satın alınması konularında mutabakata varıldığı açıklandı.

#ALMAD ALTINYAĞ MADENCİLİK - Şirketin iş makinaları yatırımı kapsamında 2 adet Lastik Tekerlekli Yükleyiciyi 424.800 euro bedelle aldığı açıklandı.

#BRKO BİRKO MENSUCAT - 3. çeyrek finansallarının KAP’ta açıklanması için 30 Kasım’a kadar istenen ek süre SPK tarafından olumlu karşılandı.

#BMSCH BMS ÇELİK - Halka arzdan elde edilen 79,9 milyon TL fonun %40’ının işletme sermayesi olarak hammadde alımlarında, %25’nin kısa vadeli banka kredi kapamalarında, %35’inin ise İzmir’de bulunan üretim tesisinin kapalı alan inşaatı ve Çelik hasır üretim hattının finansmanında kullanılmasının planlandığı açıklandı.

#ETILR ETİLER GIDA - Şirketin sermayesinin %38,96'sını temsil eden toplam 15.584.053 adet payın Mehmet Hilmi Soylu ve İzzettin Kaplan tarafından devralınması ile pay başına 5,33 TL üzerinden gönüllü pay alım teklifi 11 Kasım’da başlayıp 24 Kasım’da sona erecek.

#FLAP FLAP KONGRE - Sermaye artırımından elde edilen fonun 0,4 milyon TL’sinin işletme kredisinde, 2,0 milyon TL’sinin gayrimenkullerin satın alınması için kredi ödemelerinde, 17,5 milyon TL’sinin ise işletme sermayesinde kullanıldığı açıklandı.

#IZTAR İZ TARIM - 3. çeyrek finansallarının KAP’ta açıklanması için 24 Kasım’a kadar istenen ek süre SPK tarafından olumlu karşılandı.

#KCHOL KOÇ HOLDİNG - KCHOL, UniCredit ve Koç Finansal Hizmetler arasında imzalanan YKBNK Pay Alım Satım Sözleşmesi kapsamında, UniCredit tarafından YKBNK paylarının satışının planlanması durumunda, belirli süre ve koşullar ile KCHOL’ün satışa konu payların alımı için ön teklif verme hakkı bulunması sonrasında, UniCredit tarafından KCHOL’e yapılan bildirimin değerlendirilmesiyle UniCredit'e ait YKB sermayesinin %18'ine karşılık gelen 1.520.469.231 adet payın pay başına 2,2980 TL fiyattan toplamda 3,5 milyar TL karşılığında alımına ilişkin kararın Unicredit'e iletildiği, alım sonrasında şirket sermayesindeki payının %50 üstünde olacağından pay alım teklifi oluşacağı açıklandı.

#MGROS MİGROS - Ay-Mar tarafından Trabzon ve Giresun illerinde işletilmekte olan 25 adet mağazanın kiracılık hakkının ve kira sözleşmelerinin MGROS’a devri kapsamında Devir Sözleşmesi imzalandığı ve Rekabet Kurumuna başvuru yapıldığı açıklandı.

#OSTIM OSTİM - Şirket kaynaklarının Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’na yatırım yapılarak değerlendirilmesinin şirkete finansal ve stratejik katkı sağlayıp sağlamayacağı konusunda gerekli araştırmaların ve görüşmelerin yapılmasına karar verildiği açıklandı.

#RYGYO REYSAŞ GYO - İzmir Kemalpaşa’daki 12.902,23 m 2 'lik arsanın üzerine inşa edilecek 7.226 m 2 'lik lojistik depo yapımı için İnşaat Yapı Ruhsatı alındığı ve bina için Egemence İnşaat ile 1,5 milyon TL tutarında Kaba İnşaat İşleri Sözleşmesi imzalandığı açıklandı.

#SISE ŞİŞECAM - Şirket tarafından Basalia Teknolojisi'ne yatırım yapılmasına ve bu alandaki araştırma -geliştirme çalışmalarını desteklemek amacı ile 7CBasalia şirketi ile global bir şirket kurmak üzere bir mutabakat protokolü imzalanmasına karar verildiği açıklandı.

#TRILC TURK İLAÇ -Turkfleks marka serumlar için Kamu hastaneleri harici doğrudan temin ile kazanılan toplam ihale bedelinin 6,0 milyon TL olduğu açıklandı. Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen distile su ihalesinin 4,,1 milyon TL ile şirketin markasıolan Diadol ile uhdesinde kaldığı açıklandı.

#ELITE ELİTE NATUREL – Şirket paylarının halka arzı kapsamında talepler bugün toplanacak.

#ISSEN İŞBİR SENTETİK - Şirket paylarının halka arzı kapsamında talepler yarın, Perşembe ve Cuma günü toplanacak.

Kaynak:Acar Menkul
Hibya Haber Ajansı

 
Koronavirüs salgınında vaka sayısı düne göre arttı
 
Kapalı mekanlarda maskesiz temas gribi artırdı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ekonominin tekrar momentum kazanıyor
BIST100 endeksi güne alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Güçlü yükseliş ...
Piyasa gelişmeleri
Küresel piyasalar haftaya sınırlı risk iştahıyla başladı, endekslerde ...
Bu hafta Merkez Bankası başkanları bir arada
Cuma günü ABD tarım dışı istihdam rakamları beklentilerin üzerinde artarken, ...
 
İş Bankası’ndan ülke ekonomisine 567 milyar TL’lik destek
Türkiye İş Bankası, Eylül 2021 itibarıyla aktif büyüklüğünü 2020 yılsonuna ...
Altın FED sonrası 1800 Dolar/Ons direncinde
Paladyum da günü kırmızda kapatan bir diğer kıymetli olmasına karşın platine ...
Rekor geldi
BIST100 Endeksinde 18 Ekim’deki yükselişle başlayıp, 5 Kasım’daki % 1.9’luk ...
 
Ekonomik gelişmeler
Fed sonrası ilk işlem gününde genel olarak risk iştahının yüksek seyrettiği ...
Fed toplantısından sürpriz çıkmadı
BIST100 endeksi de güne alıcılı bir görüntüyle başlayabilir.
Küresel piyasalar
Tapering sürecinin açıklanması ile piyasalardaki kritik bir belirsizlik ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri