Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Altun: İnsanlık kendi eliyle ürettiği teknolojilerin vesayeti altına girmiş durumdadır
Altun: İnsanlık kendi eliyle ürettiği teknolojilerin vesayeti altına girmiş durumdadır
Erdoğan: Elektrikli araç piyasası, son bir sene içerisinde çok büyük bir ivme yakaladı
Erdoğan: Elektrikli araç piyasası, son bir sene içerisinde çok büyük bir ivme yakaladı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Fitne ve nifak odaklarına kesinlikle göz açtırmayacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Fitne ve nifak odaklarına kesinlikle göz açtırmayacağız
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bürokratik vesayetin tekrar nüksetmesine fırsat vermeyiz
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bürokratik vesayetin tekrar nüksetmesine fırsat vermeyiz
Bakan Göktaş: Ailenin insan hayatı kadar kadim ve mukaddes olduğuna inanıyoruz
Bakan Göktaş: Ailenin insan hayatı kadar kadim ve mukaddes olduğuna inanıyoruz
HABERLER>EKONOMİ
3 Kasım 2021 Çarşamba - 13:05

Günün gelişmeleri

Dün yurtiçinde veri akışı sakindi. BİST100 endeksi 10 gün üst üste yükselişinin ardından dün ilk kez değer kaybetti.

Günün gelişmeleri

TÜRKİYEDün yurtiçinde veri akışı sakindi.  BİST100 endeksi 10 gün üst üste yükselişinin ardından dün ilk kez değer kaybetti. BİST100 endeksi dünü % 0.21 değer kaybederek 1.533,05 puandan tamamlarken toplam işlem hacmi 20,9 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran %1,07 ile ulaştırma olurken, en çok gerileyen ise % 3,07 ile madencilik oldu. Usd/Try kuru yükselişine devam ederken kurdaki yükselişlerin devamını bekliyoruz.

Bugün merakla beklenen enflasyon verisi açıklandı ve aylık bazda TÜFE % 2.39 artarken yıllık bazda TÜFE % 19.89’a yükseldi. Aylık bazda en fazla artış gösteren gruplar giyim ve ayakkabı ile alkollü içecekler ve tütün grubu oldu. Sigaraya yapılan zamların özellikle bu grup üzerinde etkisini gördük. Enflasyonun beklentilerin altında kalmasının asıl nedeni ise gıda ve konut fiyatlarının beklenildiği kadar artmaması oldu. Bu iki kalem baz etkisi nedeniyle enflasyonu düşürücü etki yaptı. Türkiye'de ÜFE aylık bazda % 5.24, yıllık bazda % 46.31'e yükseldi. Özellikle ÜFE-TÜFE arasındaki makas farkının açılması önümüzdeki aylarda enflasyonun düşmeyeceğini ve artarak devam edeceğini bize göstermekte. Ancak burada dikkat edilmesi gerek şey bu farkın önümüzdeki aylarda zamların devam edeceğine veya üretimlerin durmaya başlayacağına işaret ediyor olması. Normalde gelen veriler beklentilerin altında kaldığı için piyasaya olumlu yansıması beklenirken gelecekteki sonuçlarına ilişkin tedirginliğin artması piyasada çok olumlu bir tepki yaşanmamasına neden oldu. Özellikle bu akşam Fed’den çıkacak bir tapering kararının yurtiçinde borsa ve kurlar üzerinde olumsuz etki yaratma ihtimali yüksek. Bu bağlamda borsada düşüşler tekrar başlayabilir ve kur çift hanelere doğru yükselişini sürdürebilir. BİST100’de bugün 1545 direnci kritik. Bu seviyenin aşılması halinde yükseliş eğilimi devam edebilir.

ABD: Dün ABD’de veri akışı sakindi. Dolar endeksi yatay ama yükseliş görüntüsünü korurken ABD 10 yıllık tahvil faizleri düşüşünü sürdürerek Fed faiz kararı öncesi % 1.5350 seviyesine kadar gerildi. ABD borsaları dünü yükselişle kapatırken 3. çeyrek bilançolarının iyi gelmesi borsaları Fed’in tapering riskine rağmen yukarı götürmeyi sağlamakta.

Dünyanın gözü bu akşam Fed’in vereceği faiz kararında olacak. Fed’in faizleri değiştirmesini beklemiyoruz. Ancak tahvil alım programının azaltılmasını (tapering) beklemekteyiz. Eylül ayında Fed, tapering yapmayarak küresel enflasyonu kalıcı hale getirmişti. Eğer bu konuda biraz daha bekleyecek olurlarsa önümüzdeki dönemler finansal piyasalar açısından oldukça çalkantılı ve olumsuz geçebilir. Fed tapering yaparsa normal şartlarda dolar endeksi ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yükseliş beklerken dolar karşıtı paritelerde, özellikle altın ve gümüş gibi emtialarla birlikte borsalarda satış yaşanması gerekmekte. Fed’in taperinge gitmemesi halinde bunların tam tersinin yaşanması beklenebilir. Tabii burada Fed Başkanı Powell2ın vereceği mesajlarda çok önemli olacaktır. Özellikle enflasyon ve istihdam konusunda yapacağı konuşmalar gece saatlerinde piyasadaki oynaklığı artıracakken Türkiye’de BİST100 üzerinde sabah etkisini izleyeceğiz. Ancak kur tarafında akşam yeni tarihi zirveler gelme ihtimali yüksek olabileceğinin de altını çizelim. Uzun zamandır borsaların Fed’in resmi ağzından tapering kelimesini beklediğini ifade ediyoruz. Eğer Fed tapering yaparsa küresel borsalara giden para akışı kesilecek ve borsalarda düşüşler hızlanabilir. Bu konuda yatırımcıların dikkatli olması lazım. Altın yatırımcıları da çok dikkatli olmalı. Tapering ile birlikte özellikle ons altında yükselişlerin satış fırsatı olduğunu ancak piyasanın bunun için taperingi beklediğini ifade ediyorduk. Bu akşam tapering fiyatlaması oluşacaksa altında satış baskısı hızlanabilir.

EURO BÖLGESİ: Dün Euro Bölgesi’nde büyümenin öncü göstergelerinden imalat PMI verisi beklentilerin hafif altında 58.3 olarak gerçekleşirken gelen veri Mart 2021’den bu yana en düşük veri olarak kaydedildi. Eur/Usd paritesinde görüşümüz değişmedi. 1.17 seviyesinin altında kaldığımız sürece satış baskısının devamını bekliyoruz. Ancak bu akşam Fed’den gelecek faiz kararı sonrası sert hareketler izlenebilir dikkat. Eur/Try kuruda yükselişini sürdürmekte. Kurda yükselişin devam edeceğini düşünüyoruz. Avrupa borsaları da tedarik zincirinde yaşanan sorunlar ve Fed’in tapering beklentisine karşılık şirket bilançolarının iyimserliği ile yükselmeye devam ediyor. Ancak Fed’in taperinge karar vermesi halinde Avrupa borsalarında da sert satışlar yaşanabilir.

Bugün Euro Bölgesi’nde Avrupa Merkez Bankası Bşkanı Legarde konuşması takip edilecek. Ayrıca Euro Bölgesi’nde işsizliğin % 7.5’tan % 7.4’e inmesi bekleniyor. Ancak dediğimiz gibi piyasalara Fed faiz kararı damga vuracak ve yönlendirecektir.

BİST100:

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1530 seviyesinin altında önce 1516 ve arkasından 1505 desteğine kadar geri çekilme potansiyeli yüksek.

Yukarıda ise 1545 direncinin kırılması halinde önce 1554 ve arkasından 1563 direncine doğru hareketler hız kazanabilir.

VİOP:

Teknik olarak baktığımızda VIOP endeksinde yukarıda ise 1690 seviyesinin kırılması halinde önce 1698 ve arkasından 1707 direnci test edilebilir.

Aşağıda ise 1679 desteğinin altında önce 1668 ve arkasından 1658 desteğine doğru düşüşler kaydedilebilir.

USD/TRY:

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 9.6300 seviyesinin kırılması halinde önce 9.6000 ve arkasından 9.5500 seviyesi test edilebilir.

Yukarıda ise 9.6730 direncinin üzerinde önce 9.7230 ve arkasından 9.7775 direncine doğru yükseliş görülebilir.

ALTIN:

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1776 seviyesinin altında önce 1724 ve arkasından 1677 desteğine kadar düşüş devam edebilir.

Yukarıda 1800 direncinin kırılması halinde önce 1834 ve arkasından 1865 direnci test edilebilir.

 

ŞİRKET HABERLERİ

#AKSEN - AKSA ENERJİ– Aksa Enerji Üretim A.Ş'nin %100 oranındaki bağlı ortaklığı "Aksa Aksen Enerji Ticareti A.Ş.", ithalatçı tarafıyla imzaladığı anlaşma kapsamında, Türkiye-Irak enerji iletim hattı üzerinden Irak'a 150 MW kapasiteye kadar elektrik enerjisi ihracatı faaliyetlerini 24 Ocak 2021'den bu yana sürdürmektedir. Anlaşma kapsamında ihracatın 2 yıl süreyle uzatımı için EPDK'ya başvuruda bulunulmuştur. 2 Kasım 2021 tarihi itibarıyla Mali Enerji Santrali'nde 20 MW'lık ek kapasitenin tamamı devreye alınmış olup, kurulu güç 60 MW'a ulaşmıştır. Böylelikle Aksa Enerji'nin toplam kurulu gücü 1.966 MW'a yükselmiştir.

#ALMAD ALTINYAĞ MADENCİLİK - Şirket, son zamanlarda çok yükselen kömür fiyatları nedeniyle Tekirdağ İli, Malkara İlçesinde bulunan Sicil:30527 ruhsat nolu Kömür Maden Sahasındaki kömürü en hızlı şekilde kazanmak için Batı Trakya Madencilik A.Ş. ve Çan 2 Trakya Kömür Maden A.Ş. ile kömürün çıkarılması için tüm imkanlarını seferber edecek şekilde 01.11.2021 tarihinde Çerçeve Anlaşması imzalamıştır. Şirket ve diğer taraflar arasında imzalanan anlaşma, özellikle ithal kömür fiyatlarındaki olağandışı fiyat artışları nedeniyle doğan, ithal kömür termik santrallerinin, sanayi ve perakende sektörünün kömür ihtiyacına hızlı şekilde cevap verebilmek amacıyla akdedilmiştir. Açıklamalar çerçevesinde, bu anlaşma Kömür fiyatlarındaki artış ve Çan 2 Termik A.Ş.'nin %100 iştiraki olan Çan 2 Trakya Kömür Maden A.Ş.'nin madencilik konusundaki tecrübesinden faydalanarak maden işletmesini daha iyi şekilde yerine getirmek amacıyla Kömür Sahasının işletmesinin yapılmasına ve taraflarca kömür sahasının işletilmesine ilişkindir. Ayrıca iş bu sözleşme ile taraflar Trakya Bölgesindeki ilave Kömür madenciliğini stratejik olarak beraber değerlendirecektir.

#CMENT ÇİMENTAŞ - 13 Ekim 2021 tarihli Pay Devri Talebinin Uygun Bulunması hakkındaki Özel Durum Açıklaması'nda da belirtilmiş olduğu üzere, Şirket Yönetim Kurulu, 16 Temmuz 2021 tarihli toplantısında aldığı karar doğrultusunda Ege Kırmataş Madencilik İnşaat Lojistik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'nin paylarının tamamının satın alınmasına ilişkin değerleme çalışmalarının başlatılmasına karar verilmişti. Yapılan değerlendirmeler sonucunda, Ege Kırmataş Madencilik İnşaat Lojistik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'nin toplam 4.200.000-TL (Dört Milyon İki Yüz Bin Türk Lirası) nominal değerindeki nama yazılı paylarının satın alınmasına, satın almaya ilişkin Hisse Senedi Alım Sözleşmesi'nin imzalanması ve gerekli işlemlerin yürütülmesi için Mevlüt Cenker Mirzaoğlu ve Ercan Karaismailoğlu'na yetki verilmesine karar verilmiştir. Gerçekleşen satın alma bedeli, sözleşmenin imzalanmasını müteakip bilahare kamuya açıklanacaktır.

#GESAN GİRİŞİM ELEKTRİK - Şirket %70 bağlı ortaklığı Europower Enerji ve Otomasyon Tek. San. Tic. A.Ş., 05.10.2021 tarihinde Türkiye Elektrik İletim A.Ş. Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen 2021/518593 ihale nolu "İTM-368 referanslı 154kv Silahtar GIS TM Tevsiat Yapım İşi" ihalesi için, TEİAŞ tarafından sözleşme yapılmaya davet edilmiştir. İhale bedeli 55.913.358,00-TL'dir.

#HDFGS HEDEF GİRİŞİM / #IDEAS İDEAL FİNANSAL TEKNOLOJİLER - Şirketin 02.11.2021 tarih ve 29 sayılı Yönetim Kurulu Toplantısında; Şirket iştiraki FTECH LABS BİLİŞİM A.Ş.'nin 58.825.-TL sermayesinin %15'ini temsil eden 8.825,00 TL nominal değerde, payların 825.137,50 TL bedelle İdeal Data Finansal Teknolojiler A.Ş.'ye satılmasına oy birliği ile karar verildi. Şirketin 02.11.2021 tarih ve 29 sayılı Yönetim Kurulu Toplantısında; Şirket iştiraki FINTABLES BILIŞIM TEKNOLOJILERI A.Ş.'nin 75.000-TL sermayesinin %28,57'ini temsil eden 21.429,00 TL nominal değerde, payların 1.142.165,70 TL bedelle İdeal Data Finansal Teknolojiler A.Ş.'ye satılmasına oy birliği ile karar verildi.

#HUBVC HUB GİRİŞİM - Şirket ortağı MV Holding A.Ş. tarafından herhangi bir vadeye bağlı olmaksızın, faizsiz olarak, ileride sermaye artırımında ortaya çıkacak nakit sermaye koyma borcundan mahsup edilmek ve Şirket faaliyetlerinde kullanılmak üzere 4.000.000 TL tutarında sermaye avansı 27.10.2021 tarihinde Şirkete aktarılmış olup, 18.05.2021 tarihinde aynı kapsamda aktarılan 4.000.000 TL avans ile birlikte toplam avans tutarı 8.000.000 TL olmuştur.

#IHAAS İHLAS HABER AJANSI - Ihlas Haber Ajansı payları, 3/11/2021 tarihinden itibaren Borsa İstanbul Ana Pazar'da işlem görmeye başlayacağından, söz konusu tarihten itibaren BIST Tüm, BIST Tüm-100, BIST Ana, BIST Halka Arz, BIST Hizmetler ve BIST Istanbul endeksleri kapsamına dahil edilecek olup, endekslerin hesaplanmasında şirketin paylarının sayısı 64.000.000 ve fiili dolaşımdaki pay oranı ise %34 olarak dikkate alınacaktır.

#ISATR / #ISBTR / #ISCTR / #ISKUR İŞ BANKASI - Banka nezdinde 2018 yılına ilişkin yürütülen tam vergi incelemesi sonucunda tarhiyata konu edilen kalemlerden "Kurumlar Vergisi Stopajı" ve "KDV Stopajı" için 7326 sayılı Kanundan yararlanılmak suretiyle toplam 3.689.245,78 TL ödenmiş; her iki kalem için tarh edilmiş olan sırasıyla 7.260.016,18 TL vergi ve 10.890.024,33 TL ceza ortadan kalkmıştır.

#SASA SASA POLYESTER - Şirket tarafından yatırım bedeli tahmini 150 Milyon USD olan, yıllık 350.000 ton kapasiteli tekstil cipsi, şişe cipsi, pet cipsi üretim tesisi yatırım kararı alınmış olup yatırımın 2024 yılının ikinci yarısında devreye alınması planlanmaktadır. Yatırımın ciroya yıllık katkısı bugünkü rakamlarla yaklaşık 500 milyon USD olacaktır.

Kaynak:Acar Menkul
Hibya Haber Ajansı

 
Koronavirüs salgınında vaka sayısı düne göre arttı
 
Türkiye: Enflasyon zayıf lira ve enerji maliyetleriyle hızlanıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Piyasalarda bugün
Borsa İstanbul’un bu sabah hafif satıcılı başlangıç yapmasını bekliyoruz. ( İnfo Yatırım)
FED toplantısı bugün başlıyor
Finansal piyasalar FED’in yarın alacağı karar odaklandı.
Türkiye: Enflasyonda yukarı risk dengesinin devamını bekleriz
Ekim ayı enflasyon rakamlarının yukarı yönlü risk ağırlıklandırmasını ...
 
Ekonomik gelişmeler
Bu sabah karışık açılış ve sonrasında 1500 – 1540 arasında işlem aktivitesi ...
TCMB enflasyon tahminini yükseltti
AB ve ABD, çelik ve alüminyum vergilerinde anlaştı.
Piyasalara analitik bakış
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeni ile 28 Ekimde yarım gün işlemlerin gerçekleştiği ...
 
Sofralık zeytin ihracatı 150 milyon doları aştı
Sofralık zeytin ihracatında 2020/21 sezonu yeni bir rekorla geride kaldı. ...
Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı 234,46 milyar dolar oldu
TCMB tarafından haftalık olarak yayınlanan verilere göre 22 Ekim ile biten ...
Piyasalarda bugün
Borsa İstanbul’un bu sabah hafif alıcılı başlangıç yapmasını bekliyoruz. ( İnfo Yatırım)
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri