Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
'Narkoçelik-14” operasyonlarında 321 şahıs yakalandı
"Narkoçelik-14” operasyonlarında 321 şahıs yakalandı
KDV uygulama tebliğinde değişiklik
KDV uygulama tebliğinde değişiklik
Milletlerarası anlaşmalar Resmi Gazete'de
Milletlerarası anlaşmalar Resmi Gazete'de
Bakan Göktaş: Erdoğan, insanlığın ve hakikatin gür sesidir
Bakan Göktaş: Erdoğan, insanlığın ve hakikatin gür sesidir
Bakan Ersoy: Yunanistan ile kültürel bağlarımızı güçlendiriyoruz
Bakan Ersoy: Yunanistan ile kültürel bağlarımızı güçlendiriyoruz
HABERLER>EKONOMİ
5 Şubat 2024 Pazartesi - 13:18

E-ticaret Yasası yeni kavramlarıyla 1 Ocak'ta yürürlüğe girdi

İSTANBUL - 05.02.2024 - HİBYA - TBMM'de 2022 yılı Temmuz ayında yasalaşan E-ticaret Yasası, Danıştay ve Anayasa Mahkemesi süreçlerinin ardından, 1 Ocak itibari ile devreye girdi. E-ticaret Yasası'nın birçok maddesi sonradan Danıştay 10. Daire tarafından durduruldu; ancak, E-ticaret Yasası'nın iptali

E-ticaret Yasası yeni kavramlarıyla 1 Ocak ta yürürlüğe girdi

Yeni E-ticaret Yasası'nda, lisans yenilemeden, haksız rekabette verilecek idari para cezalarına, lojistikten, platform uygulamalarına kadar birçok madde bulunuyor. Yasada, haksız rekabeti önlemek için de idari para cezası getirildi; buna göre: Kanunla, e-ticarette haksız ticari uygulamada bulunan e-ticaret aracı hizmet sağlayıcıya, haksız uygulamada bulunulan her bir e-ticaret hizmet sağlayıcı için 10 bin liradan 100 bin liraya kadar idari para cezası verilecek. E-ticaret aracı hizmet sağlayıcı tarafından satış fiyatında tek taraflı değişiklik yapılması dahil e-ticaret hizmet sağlayıcıyı kampanyalı mal veya hizmet satışına zorlayan e-ticaret aracı hizmet sağlayıcıya, her bir e-ticaret hizmet sağlayıcı için 500 bin lira idari para cezası uygulanacak.

E-ticaret Yasası'na getirilen en dikkat çeken yeniliklerden biri Yasa'ya eklenen yeni kavramlar oldu.
Uzmanlara göre bu kavramlar:
- elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcı,
- elektronik ticaret hizmet sağlayıcı,
- elektronik ticaret ortamı,
- elektronik ticaret pazar yeri,
- Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS),
- net işlem hacmi,
- ekonomik bütünlük
olarak sıralanıyor.

Söz konusu yeni kavramlardan bazıları şu maddelerde yerlerini buluyor:

- E-ticaret aracı hizmet sağlayıcı; e-ticaret pazar yerinde kendisinin satış yapıp yapmadığına bakılmaksızın diğer e-ticaret hizmet sağlayıcıların mal veya hizmetlerinin teminine yönelik sözleşme yapılmasına ya da sipariş verilmesine imkân sağlayan aracı hizmet sağlayıcılar olarak tanımlanır.

- E-ticaret hizmet sağlayıcı; ister e-ticaret pazar yerinde ister kendine ait e-ticaret ortamında, kendi mal veya hizmetlerinin teminine yönelik sözleşme yapan ya da sipariş alan hizmet sağlayıcıları kapsar.

- Rekabet hukuku terminolojisinden aşina olunan ekonomik bütünlük kavramının da Değişiklik Kanunu’nda kapsamlı bir şekilde tanımlandığı görülür.

- Getirilen yeni düzenlemelerle e-ticaret aracı hizmet sağlayıcılara kapsamlı yükümlülükler getirilir ve hangi kişilerin bunlardan sorumlu olduğunun belirlenmesi önem arz eder.

- Düzenlemeye göre, ekonomik bütünlük; hem yatay hem de dikey yönlü kontrol ilişkisini kapsayacak şekilde gerçek veya tüzel kişilerle bu kişiler ile bağlantılı ticaret şirketleri ve işletmeleri kapsar.

Yasaya göre, kuruluş ve faaliyetleri özel kanunlarla düzenlenen ve münhasıran bu kanunlarda yetkilendirildikleri konularda faaliyet gösterenlerin e-ticaret aracı hizmet sağlayıcı veya e-ticaret hizmet sağlayıcı olarak kabul edilmeyecek. Bu doğrultuda; seyahat acenteliği, sivil havacılık, bireysel emeklilik, bankacılık, sigortacılık, finansman, sermaye piyasaları, ödeme hizmetleri, bahis ve şans oyunları ile elektronik haberleşme alanlarında faaliyet gösteren işletmeler E-ticaret Kanunu’nun uygulaması dışında tutulacak.

Ayrıca, E-ticaret Yasası’na getirilen en dikkat çeken yeniliklerden bir diğeri de, e-ticaret lisansı alma yükümlülüğü oldu. Bir takvim yılındaki net işlem hacmi 10 milyar lira ve iptal ve iadeler hariç işlem sayısı yüz bin adedin üzerinde olan e-ticaret aracı hizmet sağlayıcılara ve e-ticaret hizmet sağlayıcılara, faaliyetlerine devam edebilmeleri için Ticaret Bakanlığı’ndan lisans almak zorunludur.

Bunun yanında, E-ticaret Yasası’na getirilen yeni düzenleme uyarınca, e-ticaret aracı hizmet sağlayıcı, e-ticaret hizmet sağlayıcı tarafından sunulan içeriğin hukuka aykırı olduğundan haberdar olması hâlinde, bu içeriği gecikmeksizin yayımdan kaldırır ve hukuka aykırı hususu ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına bildirmekle yükümlü olur.

E-ticaretteki haksız ticari uygulamaları yasaklayan düzenleme, E-ticaret Yasası'na değişiklikler ile eklendi. İlk olarak; haksız ticari uygulamalara kavramsal bir açıklık getirildi; buna göre, e-ticaret aracı hizmet sağlayıcının, aracılık hizmeti sunduğu e-ticaret hizmet sağlayıcının ticari faaliyetlerini önemli ölçüde bozan, makul karar verme yeteneğini azaltan veya belirli bir kararı almaya zorlayarak normal şartlarda taraf olmayacağı bir ticari ilişkinin tarafı olmasına sebep olan uygulamalarının haksız ticari uygulama olarak değerlendirileceği düzenleniyor.

Yeni düzenlemeler doğrultusunda, e-ticaret aracı hizmet sağlayıcılara da önemli yükümlülükler getirildi. Yasada yapılan değişiklikler ile, tüm e-ticaret aracı hizmet sağlayıcıların uyması gereken yükümlülükler getirmenin yanı sıra, yıllık net işlem hacmi ve işlem sayısı belirli eşikleri aşan işletmelere ilave yükümlülükler yüklüyor.

E-ticaret Yasası'nın uygulanması ve e-ticaretin gelişimiyle ilgili tedbiri almaya ve denetimi yapmaya yetkili kılınan Bakanlık’ın yetkisi de değişiklik ile genişledi. Böylece Bakanlık, etkin ve adil rekabet ortamını korumaya, hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcının faaliyetlerine yönelik düzenleme yapmaya ve aracılık sözleşmesinde yer verilmesi zorunlu unsurları belirlemeye de yetkili kılındı.

Hibya Haber Ajansı

 

 
2024 yılı dünyada tarihi "Süper Seçim Yılı" olacak
 
Yerlikaya: "Ekinözü Kaymakamımız Mesut Coşkun evinde hayatını kaybetti"
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Şimşek: "Yıllık enflasyonda ise yılın ikinci yarısında belirgin bir gerileme göreceğiz"
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyon rakamlarını değerlendirdi.
Bakan Şimşek'ten TCMB Başkanı Karahan'a tebrik
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, görevine başlayan Türkiye Cumhuriyeti ...
Ocak ayında 45 ilin ihracatı arttı
Ticaret Bakanlığı, faaliyet yerleri esas alınarak derlenen il verilerine ...
 
SSK emeklisi 6 Şubat'ta, Bağ-Kur emeklisi 7 Şubat'ta ek zam ödemelerini alacak
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emekli zam farkı ödemelerinin ...
Emekliye ek zam kararı Resmi Gazete'de yayımlandı
En düşük emekli maaşının 10 bin TL olması ve emekli maaşlarına ilave zam ...
Yılmaz, yeni Merkez Bankası Başkanı olarak atanan Fatih Karahan’ı tebrik etti
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, yeni Merkez Bankası Başkanı olarak ...
 
Yeni Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan oldu
Resmi Gazete'de yayımlanan atama kararına göre yeni Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan oldu.
Türkiye'nin ihracatı Ocak’ta yüzde 3,6 artışla 20,28 milyar dolara çıktı
İSTANBUL – 02.02.2024 - HİBYA - Türkiye'nin 2024 yılında ihracatı yüzde ...
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: “Türkiye’yi yüksek gelirli ülkeler ligine taşıyacağız”
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye’yi yüksek gelirli ülkeler ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri