“Cumhuriyetin banisi ve kalkınmanın mimarı”
Önceki dönem milletvekillerinden İbrahim Aydemir, toplantının açılışında Atatürk’ü “Cumhuriyetin bayisi ve kalkınmanın mimarı” olarak niteledi. Atatürk’ün yalnızca bir kurtuluş önderi değil, aynı zamanda ekonomik bağımsızlığın da temellerini atan bir vizyoner olduğunu ifade eden Aydemir, “O, milletinin refahı için düşünen, bu uğurda fabrikalar kuran, iktisat kongreleri düzenleyen ve ülkesini çağın ilerisinde bir seviyeye taşımak için büyük bir gayretle çalışan bir devlet aklıydı” dedi.
Bununla birlikte Aydemir, Atatürk’ün milli mücadeleyi yalnızca askeri bir zafer değil, aynı zamanda ekonomik ve kültürel bir diriliş olarak tanımladığını hatırlattı. “Atatürk, Türk milletinin özgüvenini ayağa kaldırmış, her bir vatandaşını tek ve eşit bir milletin onurlu ferdi olarak kabul etmiştir” diye konuştu.
“Türk milleti kavramını kuşatıcı bir şemsiye olarak kayda geçirmiştir”
Aydemir, Atatürk’ün millet anlayışına da dikkat çekti. “O, hiçbir ayrımı öne çıkarmadan, tüm unsurları milletin asil parçaları olarak görmüş, ‘Türk milleti’ kavramını kuşatıcı bir şemsiye olarak kayda geçirmiştir. Bu kavram, bugün hâlâ birliğimizin harcı, dayanışmamızın özü konumundadır” değerlendirmesinde bulundu.
Bunun yanı sıra, Cumhuriyet’in 100 yılı aşkın tarihinde elde edilen kazanımların inkâr edilemeyeceğini vurgulayan Aydemir, “Türkiye bugün, Cumhuriyet’in ilk asrında temelleri atılan büyük kalkınma potasında şekillenmiştir. Ülkemiz sanayisiyle, eğitimiyle, bilimsel altyapısıyla büyük bir atılım içindedir” ifadelerini kullandı.
“Cumhurbaşkanı Erdoğan bu çizgiyi kararlılıkla sürdürüyor”
Aydemir, son 25 yılda atılan adımların, Atatürk’ün çizdiği rotaya uygun biçimde ilerlediğini belirtti. “Cumhuriyetimizin kurucusunun hedeflediği muasır medeniyet seviyesine ulaşma yolunda, Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan aynı istikamette kararlılıkla adım atmakta, Türkiye’yi dünya arenasında daha güçlü bir konuma taşımaktadır” dedi.
Aydemir, Atatürk’ün hatırasının her zaman milletin gönlünde yaşayacağını vurguladı: “Bizler, Atatürk’ü her daim rahmetle, minnetle, şükranla anıyoruz. 86 milyon vatan evladının neredeyse tamamı, Atatürk’ü müşterek bir değer, ortak bir vicdan paydası olarak görmekte. Bu birlik duygusu, Cumhuriyetimizin en büyük kazanımıdır.”