Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
4 terörist etkisiz hale getirildi
4 terörist etkisiz hale getirildi
5 ilde “Sibergöz-33” operasyonu: 16 gözaltı
5 ilde “Sibergöz-33” operasyonu: 16 gözaltı
11 ilde “Sibergöz-34” operasyonu
11 ilde “Sibergöz-34” operasyonu
TBMM Başkanı Kurtulmuş: Hedefimiz, muasır medeniyetler seviyesini aşmaktır
TBMM Başkanı Kurtulmuş: Hedefimiz, muasır medeniyetler seviyesini aşmaktır
Bakan Tekin Anıtkabir'de
Bakan Tekin Anıtkabir'de
HABERLER>EKONOMİ
6 Temmuz 2022 Çarşamba - 13:08

Avrupa büyüme endişelerine teslim

Almanya’nın enerji ve emtia ithalatında yaşanan artış nedeniyle son 31 yılda ilk kez dış ticaret açığı vermiş olması, artan enerji maliyetlerinin yanı sıra tedarik ile sıkıntıların baş göstermesi, Euro bölgesine yönelik resesyon endişelerini arttırdı.

Avrupa büyüme endişelerine teslim

Almanya’nın enerji ve emtia ithalatında yaşanan artış nedeniyle son 31 yılda ilk kez dış ticaret açığı vermiş olması, artan enerji maliyetlerinin yanı sıra tedarik ile sıkıntıların baş göstermesi, Euro bölgesine yönelik resesyon endişelerini arttırdı. Norveç’in ülkede yaşanan grev ve boykotlar nedeniyle Avrupa’ya günlük petrol ve gaz sevkiyatını düşeceğini açıklaması, enerji kaynaklarına erişimine ilişkin korkulara neden oldu. Petrol fiyatları bir günde 10 dolar değer kaybederken, Euro dolar karşısında 2002’den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Euro Stoxx 600 endeksi %1,94 ve MSCI dünya endeksi %1,83 oranında değer kaybetti. Euro bölgesinde resesyon endişeleri, risk alma iştahının düşmesi ABD dolarını son 20 yılın en yüksek seviyesine taşıdı. Bugün ABD’de Fed’in toplantı tutanakları, yarın ECB’nin toplantı tutanakları piyasalar tarafından takip edilecek. 

 

Euro düştü, dolar arttı. Dolar/TL dün gün içerisinde 16,77-17,06 aralığında hareket etti ve bir önceki işlem gününe göre %0,95 yükselişle 16,98 seviyesinden kapattı. Euro/TL ise %0,76 düşerken, TL döviz sepeti karşısında %0,10 oranında değer kaybetti. Euro Türk Lirası karşısında Avrupa’ya yönelik resesyon kaygıları ile değer kaybetti. Amerikan doları, Türk Lirası karşısında risk alma iştahının azalması ile değer kazandı. Nette Türk lirası döviz sepetine karşı gücünü korudu.

 

Dolar bazlı dibe geri dönüş. Uzun bayram tatili riskini almak istemeyen ve kredi faizi ödemek istemeyen yatırımcılar dün satış tarafındaydı. Avrupa’da resesyon endişesi global büyümeye yönelik endişeleri tetiklerken, yerel para birimleri dolar karşısında değer kaybetti. Resesyon endişeleri hisse senedi ve emtia piyasalarında satış yaşanmasına neden oldu. Uzun bayram tatili öncesinde risk alma iştahının kaçması, yerli yatırımcı gibi yabancı yatırımcının satış tarafında olmasına neden oldu.  2018 ve 2019 krizleri, 2020 pandemi, 2021 ekonomik politikalarında değişimler ve en sonunda Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile test ettiğimiz 137,72 $ seviyesine geri döndük. Dolar bazında dip seviyelerinden uzaklaşamamamız çok sık bu seviyeleri test etmemize neden oluyor. 132,45-137,72 dolar bazında ana destek seviyelerimizdir. Satışların dolar bazlı diplerde azalmasını, bayram sonrasında başlayacak ikinci çeyrek kar beklentileri ile toparlanma yaşanması beklenebilir.

 

BIST30 Ağustos ayı kontratı 2740 seviyesinden güne yükselişle başladı, gün içinde en düşük 2669, en yüksek 2748 seviyesinden işlem görürken günü %-1,6 düşüşle 2689 seviyesinden tamamladı. Kapanış spot fiyatın %4,68, teorik fiyatın %1,01 üzerinde gerçekleşti. Gün sonunda açık pozisyon değişimi -10.689 düşüşle 468.723 oldu. Bugün 2702  pivot seviyesinin üzerinde yükselişle açılmasını bekliyoruz. Gün içi direnç seviyelerimiz 2780 ve 2813, destek seviyelerimiz 2656 ve 2623.

 

Dolar/TL Ağustos ayı kontratı 17,22 seviyesinden güne düşüşle başladı, gün içinde en düşük 17,22, en yüksek 17,40 seviyesinden işlem görürken günü %1,09 yükselişle 17,40 seviyesinden tamamladı. Kapanış teorik fiyatın %0,7 üzerinde gerçekleşti. Gün sonunda açık pozisyon değişimi -648 düşüşle 1.137.293 oldu. Bugün 17,35  pivot seviyesinin üzerinde yükselişle açılmasını bekliyoruz. Gün içi direnç seviyelerimiz 17,53 ve 17,66, destek seviyelerimiz 17,29 ve 17,16.

Kaynak:ÜNLÜ & Co
Hibya Haber Ajansı

 
İçişleri Bakanlığı'ndan 'Nefes' operasyonu: 208 gözaltı
 
Uluslararası piyasalar
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Asya piyasalarında bu sabah pozitif seyir hakim
Borsa İstanbul tarafında BIST100 Endeksi’nde geri çekilmelerde 2.400 puan ...
Altın haftaya sakin bir başlangıç yaptı
ABD piyasalarının kapalı olduğu günde piyasalar sakin bir günü geride ...
Otomotiv pazarı haziran ayında yıllık %1 büyürken, yılbaşından bu yana %9 daraldı
Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin (ODD) yayımladığı verilere göre 2022 ...
 
Altın ayın en düşüğünde
Altın geçtiğimiz hafta bir tur daha satış yönlü hareket ederken üst üste ...
Haziran ayı enflasyonu aylık bazda %4,95
Haziran ayında TÜFE %5,4 olan beklentilerin altında %4,95 artış gösterirken, ...
Mevduat faizleri artmaya devam ediyor
Bankaların TL mevduat için uyguladıkları faiz oranı 24 Haziran haftasında ...
 
Satıcılı seyrin asya piyasalarında devam ediyor
ABD hisse endekslerinin günü düşüşle tamamlamalarının ardından satıcılı ...
Kıymetlilerde satış baskısı sürüyor
Altın 6 haftanın ardından yeniden 1800 dolar/ons desteğine kader çekilerek ...
Kredi büyümesi yatayda gözler enflasyonda
Haziran ayının ilk haftasından bu yanan atılan adımlar meyvesini vermeye ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri