Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Kadrolu öğretmenlerin il içi isteğe bağlı yer değiştirme duyurusu yayımlandı
Kadrolu öğretmenlerin il içi isteğe bağlı yer değiştirme duyurusu yayımlandı
Bakan Yerlikaya: Hatay'da hak sahibi 10 bin 831 depremzedemiz yeni yuvalarına kavuştu
Bakan Yerlikaya: Hatay'da hak sahibi 10 bin 831 depremzedemiz yeni yuvalarına kavuştu
Bakan Tunç: Kira uyuşmazlıklarında arabuluculuk sistemini başarıyla yürütüyoruz
Bakan Tunç: Kira uyuşmazlıklarında arabuluculuk sistemini başarıyla yürütüyoruz
Genelkurmay Başkanı Gürak, Katar Genelkurmay Başkanı Al-Nabet ile görüştü
Genelkurmay Başkanı Gürak, Katar Genelkurmay Başkanı Al-Nabet ile görüştü
Bakan Şimşek: Net rezervler nisan başından itibaren 26,7 milyar dolar arttı
Bakan Şimşek: Net rezervler nisan başından itibaren 26,7 milyar dolar arttı
HABERLER>GÜNDEM
25 Nisan 2022 Pazartesi - 12:01

17 Fransız askeri, 107 yıl sonra Çanakkale’deki Fransız Mezarlığı'nda toprağa verildi

Seddülbahir Kalesi restorasyon projesi kapsamında sürdürülen arkeolojik çalışmalarda Çanakkale Kara Savaşları’nda yaşamını yitiren 17 Fransız askerin kemikleri bulundu.

17 Fransız askeri, 107 yıl sonra Çanakkale’deki Fransız Mezarlığı nda toprağa verildi

Seddülbahir Kalesi restorasyon projesi kapsamında sürdürülen arkeolojik çalışmalarda Çanakkale Kara Savaşları’nda yaşamını yitiren 17 Fransız askerin kemikleri bulundu. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir tarafından Fransız heyete teslim edilen naaşlar, Fransız Ulusal Mezarlığı’nda törenle toprağa verildi.

Seddülbahir Kalesi Restorasyon Projesi kapsamında 2015 yılından itibaren Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı denetiminde gerçekleştirilen arkeolojik araştırmalarda Çanakkale Muharebelerine ışık tutabilecek bulgular ortaya çıktı. Restorasyonu gerçekleştirilen kalede, arşiv fotoğraflarından da varlığı bilinen İtilaf güçlerine ait mezarlığın kapsadığı alanda çalışmalar hassasiyetle sürdürüldü. 

Mütareke yıllarında oluşturulan sekiz Fransız Mezarlığı arasında Seddülbahir Kalesi içindeki Galinier ya da Genel Karargâh Tabyası Mezarlığı da bulunuyordu. 1923’te imzalanan Lozan Antlaşması’nın ardından bu mezarların tümü bugünkü Fransız Ulusal Mezarlığı’nın bulunduğu Morto Koyu’na taşındı. 

Seddülbahir Kalesi Restorasyon Projesi kapsamında arkeolojik saha araştırmalarında tarihi görsellerle konumu örtüşen mezar alanlarında bir mezar taşının yanında şu ana kadar birinin kimlik bilgileri tespit edilmiş en az 17 askere ait iskelet parçalarına rastlandı. Bu mezarlarda ele geçen buluntular (haç, yüzük, mezar levhası, mezar taşı), tarihi belgeler ve fotoğraflar iskeletlerin 1915 tarihinde Çanakkale Muharebeleri sırasında güney cephesinde hayatlarını kaybeden Fransız askerlerine ait olduğunu gösterdi. 

Topraklarımızda hayatını kaybeden 17 Fransız askeri için 24 Nisan Pazar günü saat 11.00’de Seddülbahir Kalesi’nde tören düzenlendi. Törende, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir tarafından Fransız Büyükelçiliği Savunma Ataşesi Albay Philippe Boulogne’ye askerlerin kemikleri teslim edildi.

Kaşdemir, Fransız heyetine hoşgeldiniz diyerek başladığı konuşmasında, “Bugün Çanakkale Kara Muharebelerinin başlangıcının 107. Yıl dönümü. Çok anlamlı bir günde çok anlamlı bir mekânda çok anlamlı bir tören icra ediyoruz. Çanakkale Tarihi Alan Başkanlığı olarak Gelibolu Yarımadası’nda Çanakkale Destanı’nın yazıldığı bu topraklarda ecdadımızdan bize yadigâr kalan ne varsa, Çanakkale kahramanlığından bugüne gelen ne varsa restore edip, ayağa kaldırıp ziyarete açmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Şu an Seddülbahir Kalesi’ndeyiz. Çanakkale Boğazı’nın girişindeyiz. Çanakkale Savaşı’nın en yoğun yaşandığı yerlerden birinde, bir gazi mekândayız. Tarihi Alan Başkanlığı olarak bu kaleyi restore etmeye başladığımızda, çok ihtimamlı ve özenli bir restorasyon çalışması başlattık. Arkadaşlarımızla beraber bu restorasyon çalışmalarımız esnasında bir takım mezarlar ve kemikler tespit ettik. Ve tabii ki çalışmalarımızı daha özenli daha dikkatli hale getirdik” diye konuştu.

Araştırmalar sonucunda kemiklerin Çanakkale Savaşları sırasında ölen Fransız askerlerine ait olduğunu öğrendiklerini belirten Kaşdemir, şöyle devam etti: “Çalışmalarımızı daha dikkatli hale getirip bu kemikleri hemen muhafaza altına aldık ve hem Fransız yetkilerle hem bizim Türk Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile temasa geçtik ve bu kemikleri koruyarak bugünlere kadar geldik. Gerek dinimizde gerek Türk örf ve âdetinde gerek Türk kültüründe ölüye saygı vardır. 

Aynı zamanda Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1934 yılında Anzak annelerine hitaben yazmış olduğu mektupta, bu topraklar üzerinde hayatını kaybeden yabancı askerlerin artık bu toprakların evlatları olduklarını, bu topraklarda huzur içinde uyuyacaklarını ifade etmiştir. Biz de Tarihi Alan Başkanlığı olarak, bu duygularla çalışmalarımıza devam ettik ve bugün Fransız askerlerine ait olan naaşları Fransız yetkilere teslim ediyoruz. Onlar da Tarihi Alan içerisinde kendilerine ayrılmış olan Fransız Mezarlığı’na bu kemikleri defnedecekler. Bir kez daha buradan ifade etmek istiyorum. Çanakkale Zaferleri’nin 107. yılı kutlu olsun. Bize bu toprakları vatan yapanların ruhu şad olsun. Tarihi Alan Başkanlığı olarak Tarihi Alan’ın şehitliklerin Türk milleti için ne kadar önemli ne kadar mukaddes olduğunu çok iyi biliyoruz. Aynı zamanda Çanakkale Tarihi Alan’ın dünyada birden fazla ülkenin de hatıraları olduğunu çok iyi biliyoruz. Bu duygularla çalışmalarımızı devam ettireceğiz.”

Albay Philippe Boulogne, Fransız askerlerinin tesliminde yaptığı konuşmada, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’na hassasiyetlerinden dolayı teşekkür etti.

Seddülbahir Kalesi’nin ardından ebedi istirahatgahları olan Fransız Ulusal Mezarlığı’na taşınan cenazeler, Misyon şefi Mathilde Grammont konuşması ve Fransız ulusal marşının da çalındığı mezarlıkta gerçekleşen törenle toprağa verildi.


Hibya Haber Ajansı

 
Günün gelişmeleri
 
Aydemir’den HDP’e sert tepki
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Koronavirüs salgınında vaka sayısı düne göre azaldı
Türkiye'de bugünkü koronavirüs vaka sayısı 2 bin 277 oldu.
Bakan Nebati: "Türkiye başka bir güzel yolda"
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, İTO İş Dünyası Buluşması toplantısında konuştu.
İletişim Başkanı Altun’dan Viyana’daki Şehit Diplomatlar Sergisi’ne mesaj
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığınca daha önce İstanbul, Los Angeles, ...
 
Cumhurbaşkan Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ile görüştü
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Ermenileri Patriği Maşalyan'a mesaj gönderdi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan'a mesaj gönderdi.
Bakan Kurum, Doğanyol ilçesinde düzenlenen iftar programına katıldı
Bir dizi ziyaretlerde bulunmak ve 100. Yıl Kent Parkının temel atma ve ...
 
Bakan Varank’tan ‘Türk Rokforu’na inceleme
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge ...
İletişim Başkanı Altun: "Bizim tarihimizde kara bir leke yoktur"
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, 1915 olaylarının "soykırım" ...
Resmi Gazete başlıkları
T.C. Merkez Bankasınca Belirlenen Devlet İç Borçlanma Senetlerinin Günlük Değerleri
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri